Vijf redenen om nog even te wachten met een nieuwe laptop

0
Nieuwe laptop

Je hebt je laptop al wat jaartjes en hij begint wat kuren te vertonen. Je kent het wel, hij wordt wat trager, krijgt opstartprobleempjes of begint zorgwekkende geluiden te maken als je hem aanzet. Een nieuwe ligt dan voor de hand, maar je bent dan wel weer een paar honderd euro verder.

Voordat je een nieuwe aanschaft, lees eerst dit artikel. Wij geven je een paar nuttige tips om nog wat van je oude lappie te maken.

Let op: Sommige van de adviezen kun je zelf uitvoeren, voor andere is het beter om een specialist in laptop reparatie in te schakelen.

1. Installeer je laptop (Windows) opnieuw

Soms is je laptop gewoon helemaal vervuild en traag geworden door de software. Staat je computer vol met pop-ups, toolbars, overbodige programma’s en spelletjes? Haal je belangrijke documenten dan van de laptop en installeer Windows helemaal opnieuw. Het is even een klusje, maar je zult merken dat alles weer veel vloeiender loopt.

2. Upgrade naar de laatste Windows versie

Werk je nog met oudere Windows versies, zoals Vista, 7 of 8? Een upgrade naar het nieuwste Windows 10 kan een hoop schelen. Windows 10 is efficiënter geprogrammeerd en start daardoor een stuk sneller. Ook maakt het beter gebruik van je geheugen en werken systeemtaken beter, zoals het kopiëren van bestanden. Dus als je dan toch de tip uit 1. gaat toepassen, zet dan gelijk de nieuwste Windows op je laptop!

3. Reinig je laptop van binnen en van buiten

Een laptop die loeit en heet wordt zit vaak vol met stof en vuil. Tijd voor een goede schoonmaakbeurt dus! Let wel goed op als je je laptop openschroeft, want onderdelen kunnen gemakkelijk breken of kwijtraken. Er zijn ook gespecialiseerde laptop reparateurs die deze dienst aanbieden, vaak vervangen ze ook gelijk de koelpasta. Hoe dan ook, na een goede schoonmaakbeurt is je laptop weer lekker stil en vaak ook sneller. Zorg dat je gelijk ook de buitenkant even een lapje geeft (geen vocht in de laptop laten komen!), dan ziet hij er gelijk weer uit als nieuw.

4. Plaats meer werkgeheugen (RAM)

Een van de gemakkelijkste manieren om je laptop te upgraden is met meer werkgeheugen. Kijk eerst hoeveel werkgeheugen er in je laptop zit en hoeveel er maximaal in kan. Check ook het type SO-DIMM’s dat in je laptop zit (meestal DDR2 of DDR3). Nieuwe modules kun je makkelijk online aanschaffen. Ook het plaatsen is vaak niet ingewikkeld, maar de resultaten kunnen aanzienlijk zijn!

5. Plaats een snelle SSD harddisk

Alle snelle computers hebben een SSD en de kans is groot dat jouw laptop dat ook kan. Een SSD plaatsen is wel iets ingewikkelder dan werkgeheugen, maar de resultaten zijn er ook naar. Als je je gewone harddisk vervangt voor een SSD moet je ook je Windows opnieuw installeren en desgewenst je data en programma’s overplaatsen. Voor velen zal dit een klus zijn die je liever uitbesteedt aan een specialist in laptop reparatie, maar je laptop wordt er dan ook makkelijk 2 tot 5 keer zo snel van, vooral bij het opstarten en starten van programma’s. Je klikt overal supersnel doorheen, zoals bijvoorbeeld bij je tablet.

Let er wel op dat deze maatregelen geen invloed hebben op je internetsnelheid en ook niet op de snelheid van je games. De internetsnelheid wordt bepaald door je provider en de inrichting in je huis. De snelheid van games wordt bepaald door je CPU (centrale processor) en GPU (grafische processor). Deze onderdelen zijn bij laptops vrijwel nooit te vervangen.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat inspiratie hebt opgedaan om je laptop weer nieuw leven in te blazen. Veel succes!

Geschreven door: www.pcrefresh.com