Survival run

0
survival run

De laatste jaren is de survival run steeds meer in populariteit gestegen. Wat is het eigenlijk? En waarom kiezen steeds meer mensen voor deze vorm van sport?

Survival is een Angelsaksisch woord voor overleven. De survival kan gezien worden als een vorm van duursport en wordt steeds populairder. Het is een combinatie van lange afstand lopen en zware hindernissen overwinnen. Klinkt behoorlijk zwaar maar voor de echte survivalists zijn het geen hindernissen maar echte uitdagingen. De weersomstandigheden zijn ook bepalend voor de zwaarte van een run. Zelfs bij harde regen, hagel en sneeuw gaan de runs gewoon door! Het hele jaar wordt getraind (nee, niet op een elektrische fiets) en van wedstrijden afblazen hebben de topsurvival atleten nog nooit gehoord. De echte diehards van de runs gaan dan ook niet ongetraind aan de wedstrijden deelnemen.

Rood armbandje

De deelnemers krijgen naast een t-shirt met startnummer ook een rood bandje. Dit bandje moet je koesteren tijdens de zware run, het kan je hoger in het klassement zetten ondanks dat je niet als eerste binnen komt. Het geeft ook een gevoel van trots als je je bandje hebt weten te behouden. Bij sommige wedstrijden wordt per gemiste hindernis een gaatje in de rechter mouw geponst. Ook dit heeft weer invloed op het klassement. Maar of je nu hoog of laag eindigt, het volbrengen van de run is voor veel deelnemers al een overwinning. Je kunt veel meer dan je denkt, als je er maar in gelooft.

Hoe ziet een parcours eruit?

Het parcours bestaat uit een aantal kilometers (meestal 7, 12 of 18 kilometer) dat voornamelijk rennend moet worden afgelegd. Naast de natuurlijke hindernissen, zoals het terrein en water doorwadingen zijn verschillende hindernissen gebouwd. Bij de survival run maak je gebruik van verschillende technieken om de hindernissen te overwinnen.  Maar ook uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen speelt een grote rol. Het is een combinatie van deze technieken. Je hoeft dus niet een krachtpatser te zijn om een goede survival atleet te zijn. Het gaat om de beheersing van de technieken. De gebouwde hindernissen bestaan wat materiaal betreft voor het merendeel uit hout en touwen, maar je komt ook brandslangen, autobanden en andere creatief bedachte voorwerpen tegen onderweg.

Technieken

Om de obstakels te lijf te gaan heb je verschillende technieken. Bijvoorbeeld de apenhang. Dit is een techniek waarbij je met armen en benen onderaan een touw hangt en je je vervolgens vooruit beweegt. Of de catcrawl, waarbij aan de bovenkant van het touw je voort beweegt. Er zijn vele wedstrijden in Nederland, het hele jaar door. Je vindt vast wel een club bij jou in de buurt waar je je kunt aansluiten. Of schrijf je in voor één van de vele runs die elk jaar worden gehouden. Dank maar eens aan de bekende Red Bull races. Wellicht ben je dan ook op televisie te bewonderen. Voor de echte volhouder zeker de moeite waard om het een keer te proberen!