Friesland waterland

0

Ons land bestaat voor 11 procent uit water. In de provincie Friesland bedraagt het percentage water zelfs 24 procent. Dit water is belangrijk voor de landbouw en als drinkwater voor de burgers. Het is daarnaast ook belangrijk voor de recreatie. Ons land telt ongeveer 400.000 plezierboten. Iedereen die weleens een dag of meer op het water heeft vertoefd, weet hoe geweldig het is om te varen.

Wanneer de zon schijnt is het dan ook een drukte van jewelste op de vaderlandse wateren. Je bent dan vaak niet alleen, bovendien is het belangrijk om de beroepsvaart niet te hinderen. Zo is het passeren door een sluis voor een recreant vaak spannender dan voor een professional. 

Sluis passeren

Door het gebruik van sluisdeuren blijft het waterniveau gelijk. De sluis brengt je bootje naar een hoger of lager gelegen niveau. Er wordt gebruik gemaakt van het principe van communicerende vaten. Hierbij maakt de hoeveelheid water niet uit. Het hoogteverschil is van belang. 

Als je eenmaal met je boot in de sluis ligt en de deuren gesloten zijn, dan begint door het hoogteverschil het water in de sluis te stijgen. Dit duurt net zolang totdat het is genivelleerd. Van tevoren kun je besluiten of je voor de hoge of de lage wal kiest. Bij de lage wal wordt de boot tegen de muur gedreven. Bij de hoge wal kun je gemakkelijker wegvaren.

Het schip moet worden vastgemaakt of aangemeerd aan een bolder die langs de kant staat. Het beste is om aan beide zijden stootwillen op te hangen. Deze bieden bescherming tegen beschadiging die oploopt wanneer je tegen de kant botst.

Instructeurs

Zonder plan kan de eerste keer in een sluis een uitermate vervelende ervaring opleveren. Het is dan ook zaak om goed samen te werken als bemanning. De jachtverhuur in Friesland werkt vaak met speciale instructeurs die beginnende enthousiastelingen graag op weg helpen.

Een boot huren in Friesland zal dan over het algemeen geen enkel probleem opleveren. Zelfs niet als je nog nooit eerder gevaren hebt. Het is niet eens nodig dat je over een vaarbewijs beschikt. De begeleiding die je krijgt is meer dan voldoende om overal tussen door te leren laveren.

Bovendien is qua prijs niet duurder dan de gemiddelde vakantie in het buitenland. Vergeet echter nooit dat beroepsvaart altijd voorrang heeft, ook in de sluis. Breng altijd geduld op en wacht totdat deze schepen vast liggen en hun schroef hebben uitgedaan. Anders zou je per ongeluk in het schroefwater terecht kunnen komen.

Dit alles en meer zal haarfijn uit de doeken gedaan worden wanneer je besluit om eens een boot te gaan huren in Friesland.