Wat voor soort anker heb ik nodig voor mijn boot?

0

Als je net een nieuwe boot hebt gekocht gaat er een wereld voor je open. Veel mensen ervaren een groot gevoel van vrijheid zodra zij een boot hebben. Voordat je optimaal kan genieten van je leven op de uitgestrekte wateren zijn er alleen nog een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is er natuurlijk het overschrijven van de boot naar je eigen naam. Misschien moet je nog iets regelen met het oog op je vaarbewijs als je die nodig hebt. Tenslotte zijn er ook een aantal praktische zaken die je aandacht vragen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht over het kopen van een anker voor je boot?

Een anker voor je boot

Of je wettelijk gezien een anker nodig hebt voor je boot, is van een aantal factoren afhankelijk. In Nederland voor binnenlandse wateren is dit namelijk lang niet altijd verplicht. Toch kan het wel een goed idee zijn om een anker voor je boot te kopen. Een anker voorkomt namelijk dat je boot nog verder op het water raakt als je motor uitvalt. Het is dus een erg fijn idee om een anker aan boord van je boot te hebben, voor die ene keer dat je hem misschien wél nodig mocht hebben.

Verschillende soorten boot ankers

Een anker boot hebben is dus erg handig om onnodig risico te voorkomen. Toch kiezen veel mensen ervoor dit niet te doen. Dit had er vroeger voornamelijk mee te maken dat ankers erg groot en lomp waren, en natuurlijk erg zwaar. Vooral voor kleinere boten waar men op binnenlandse wateren in Nederland vaak geen anker nodig heeft, was dit erg onhandig. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een soort opvouwbare ankers om te voorkomen dat ze te veel ruimte aan boord innemen. Dit type anker heet een paraplu anker en is zo genoemd omdat deze inklapbaar is. Wat voor een anker geschikt is voor je wensen, hangt ook samen met de bodemgesteldheid van het water waar je bent. Ook heb je bijvoorbeeld op zee een zwaarder anker nodig dan op binnenwateren. Een grond die niet erg stevig is, heeft een anker nodig met grotere handen om zo meer grip te krijgen. 

Het juiste type anker voor je boot

Er zijn een aantal verschillende soorten ankers te onderscheiden voor je boot. Vooral als je hier niet van op de hoogte bent is het erg raadzaam om advies in te winnen bij een professional over wat de juiste keuze voor jou is.