Wat te doen bij voetklachten

0

Voor de meeste mensen is lopen iets vanzelfsprekends. Het is echter hinderlijk wanneer je te maken krijgt met voetklachten. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, het is dus zaak om de oorzaak te kennen. Dan wordt ook duidelijk wat de behandeling zal zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte) hebt, dan kan dit ook je voeten aantasten. De doorbloeding is dan slecht en er kunnen wonden ontstaan. Wanneer dit niet opgemerkt wordt dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. 

Het is dan zaak om dan een medische pedicure uit te laten voeren, wanneer je in Gelderland woont, dan kun je een medische pedicure in Deventer laten uitvoeren. Dan kunnen verschillende behandelaars je voeten onder handen nemen.

Ontstekingen

Wanneer je reumatoïde artritis hebt, dan betekent dit dat er chronische ontstekingen in de voeten kunnen ontstaan. Je krijgt bovendien last met het dragen van schoenen. Hierbij kun je ook geholpen worden door bijvoorbeeld in podotherapeut. Podotherapie Apeldoorn heeft een samenwerkingsverband met o.a. Deventer. Ook hier zijn diverse behandelaren aanwezig.

Misschien moet je worden doorverwezen naar een orthopedische schoenmaker. Deze kan je helpen met aangepast schoeisel zodat de pijn op de drukplekken afneemt.

Bij een spastische voet valt altijd een medische pedicure aan te raden. Dit om te voorkomen dat er ongewilde wondvorming ontstaat. Het is bovendien ook goed om eeltvorming, likdoorns en ingroeiende nagels te verwijderen.

Een platvoet wordt gekenmerkt door de ondervoet die in zijn geheel contact met de grond of schoenzool maakt. Hierdoor kunnen tevens rugklachten ontstaan. Een podoloog kan een blauwdruk van de voeten maken, waarna een orthopedische schoenmaker goede zolen of aangepaste schoenen kan produceren.

Genezen met geluid

Er kan ook verkalking aan het hielbeen zijn waardoor je klachten hebt. Dit wordt hielspoor genoemd. Hiervoor kan shockwave worden toegepast. Door gebruik te maken van geluidsgolven wordt het weefsel in de hiel geprikkeld. Dit heeft als gevolg dat er een activatie van lichamelijke processen op gang wordt gebracht. Zo kan de voet op natuurlijke wijze herstellen.

Tijdens het genezingsproces wordt dan aangeraden om zo min mogelijk te wandelen. Daarnaast zijn er speciale steunzooltjes voor de hielen.

Wanneer de grote teen afbuigt waardoor de voeten breder worden, dan wordt dat hallux valgus genoemd. Hierdoor kunnen zwellingen ontstaan en kunnen de gewrichten minder beweeglijk worden. Meestal wordt dan een teenorthese toegepast om de druk beter te verdelen. Ook kunnen aangepaste schoenen worden gemaakt. Als dit niet helpt, dan kan er een operatieve ingreep volgen die wordt geleid door een orthopeed.

De voeten verdienen goede zorg. Meestal worden behandelingen vergoed door zorgverzekeraars. Het is in ieder geval van belang om dit goed na te gaan.