Steeds meer ondernemers stellen een VCA certificaat verplicht

0

Ondernemingen die regelmatig risicovolle werkzaamheden uitvoeren in risicovolle omgevingen vragen vaak om medewerkers met een VCA certificaat. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving, steeds meer bedrijven stellen dit certificaat dan ook verplicht. Een VCA cursus kan je afronden in slechts een dag, ook kan je kiezen voor een zelfstudieprogramma. Het VCA certificaat is tien jaar geldigheid. VCA heeft in Nederland geen wettelijke grondlegging maar dient als een erkende checklist voor aannemers onderling.

Wat kan je nadat je een VCA certificaat hebt gehaald?

Nadat je de hoogwerker opleiding met een voldoende hebt afgerond haal je een eigen heftruckcertificaat. Maar wat kan je nu precies na alles wat je geleerd hebt? Na afloop van de opleiding kan de cursist veilig werkzaamheden uitvoeren en de risico’s naar een minimum verlagen en de medewerkers aansturen zodat zij de werkzaamheden veilig uit kunnen voeren.
Na de opleiding ben je ook in staat om goed te handelen tijdens ongevallen en deze voorkomen, zo kunnen onveilige en angstige situaties voorkomen worden. De cursist zal zijn/haar rechten, plichten en eigen verantwoordelijkheid kennen. Tevens zal de cursist de algemene en specifieke kennen. Ook arbeidsmiddelen behoort tot de kennis van de cursist, zo weet de cursist op welke manier deze gebruikt mogen worden.

Thuis studeren voor een VCA certificaat

Zoals al eerder aangegeven is, kan je er ook voor kiezen om thuis te leren voor het VCA examen. De tijd die je nodig hebt hangt dan helemaal van je zelf af, maar dit is over het algemeen vijf uur. Als je een hoofdstuk al goed kent, dan kan je deze gemakkelijk overslaan. Als je moeite hebt met een hoofdstuk, dan kan je deze rustig meerdere keren doornemen. Thuis studeren heeft dus vele verschillende voordelen.