HP laptop reparatie nodig?

0
HP laptop

HP is al sinds 1939 een wereldspeler op het gebied van pc’s en laptops. Tegenwoordig verkoopt HP zware computers voor zakelijk gebruik, maar ook particuliere en zakelijke laptops in elk segment. Hoewel de support van HP doorgaans goed op orde  is, geldt dat niet voor elke computerwinkel.

Zit je dus met een probleem of heb je een reparatie van je HP laptop nodig, dan kan het nodig zijn om naar alternatieven te zoeken. In dit artikel vind je wat tips en aanwijzingen.

Meer over HP laptops

Zoals gezegd bestaat HP al vele decennia en is het bedrijf ook lange tijd de grootste verkoper van computers ter wereld geweest. Ook sinds de intrede van de laptop is HP een vooraanstaand merk geweest, met laptops voor elk segment. Dat betekent dat consumenten allerlei soorten HP Pavilion laptops kunnen kopen, maar ook voor de zakelijke markt is er een groot assortiment HP ProBooks en HP EliteBooks. Met name de laatste is een uniek type laptop met zeer krachtige en duurzame componenten.

HP laptop defect? Wat je kunt verwachten

Laptops zijn qua opbouw vaak iets specifieker dan vaste pc’s. Dat wil zeggen dat de onderdelen iets minder generiek, dus minder uitwisselbaar zijn. Toch zijn ook een aantal interne componenten wel uitwisselbaar, wat het repareren of vervangen een stuk makkelijker maakt. Hier vind je een aantal van de meest voorkomende onderdelen en reparaties.

Laptopscherm kapot

Als je een barst of streep in je scherm hebt is het tijd om je HP laptopscherm te laten vervangen. Je kunt dit zelf proberen, maar houd er rekening mee dat je precies hetzelfde type scherm nodig hebt (ook qua aansluiting, die soms links en soms rechts zit). Anders kun je het klusje natuurlijk ook uitbesteden aan een computerspecialist.

Laptop harddisk defect

Tikkende geluiden zijn voor de kenner alarmcode rood: meestal betekent dit een defect in de harddisk en moet worden gevreesd voor de bestanden. Dat geldt althans voor HP laptops die zijn uitgerust met een traditionele HDD harddisk. De moderne SSD harddisk werkt niet meer met draaiende onderdelen. Ook deze kan nog defect raken, maar dat heeft dan meestal te maken met chips en firmware, niet meer met mechanische defecten.

Of een harddisk defect is kan worden getest met verschillende tools, zoals Windows schijfcontrole, HDD Sentinel, Seagate Seatools of CrystalDiskInfo.

Het voordeel bij reparatie is dat zowel de HDD als SSD generieke onderdelen zijn, die dus relatief simpel kunnen worden vervangen. Vervolgens is een herinstallatie van het (Windows) besturingssysteem nodig om de HP laptop weer goed te laten draaien. Als de data (bestanden) van de defecte harddisk nog te benaderen is, kan het worden overgezet. Zo niet, dan moet het ofwel als verloren worden beschouwd of worden hersteld met specialistische dataherstel technieken.

Laptop werkgeheugen defect

Een ander generiek component in je HP laptop is het RAM werkgeheugen. Laptops maken gebruik van kleine SO-DIMM geheugenmodules, soms met een enkele module, soms met een paar van twee.

Om te testen of er problemen zijn

met het werkgeheugen in je HP laptop, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Windows geheugencontrole of een aparte tool als Memtest86. Om een defecte geheugenmodule vervolgens te vervangen, zul je je laptop moeten openmaken, meestal niet zo’n grote klus. In een enkel geval zit een geheugenmodule onder het laptop keyboard en is het moeilijker te bereiken. In dat geval is het aan te raden om de technische handleiding van jouw model HP laptop erbij te pakken en de instructies te volgen.

Houd er bij het vervangen van je RAM geheugen rekening mee dat niet elke laptop geheugen van elke snelheid (GHz) aankan. De officiële specificaties kunnen je meer vertellen over wat je notebook acceptabel vindt, anders is het goed om zoveel mogelijk de specificaties van het oude geheugen aan te houden.

Defect op moederbord (o.a. videochip)

Je laptop moederbord is een zeer specifiek onderdeel, dat niet uitwisselbaar is met andere typen laptops. Als er dus een defect op ontstaat is het ofwel zaak om het hele moederbord te vervangen door een identiek model, of door een reparatie op componentniveau (chip-niveau) uit te (laten) voeren. De laatste optie is goed mogelijk, maar wel zeer specialistisch.

Het vervangen van moederborden gaat vaak moeilijk via officiële kanalen, omdat de kans groot is dat jouw model laptop, een aantal jaren na verkoop, niet meer nieuw wordt ontwikkeld. Je zult dan, bijvoorbeeld via eBay, een tweedehands exemplaar moeten vinden dat precies dezelfde specificaties heeft.

Een alternatief is het repareren van het moederbord op componentniveau. Zo kun je bijvoorbeeld de BIOS chip of videochip laten vervangen. Hiervoor is specialistische kennis en geavanceerde soldeerapparatuur nodig, dus zoek naar een betrouwbare laptopspecialist met de nodige ervaring op dat vlak.

Defecte accu of adapter

Een laptop die niet start is vaak het gevolg van een accu die versleten is of een adapter (oplader) die niet meer werkt. Deze onderdelen kunnen vrij eenvoudig worden vervangen. Vaak heb je de keuze tussen originele onderdelen, A-merk alternatieven en budget alternatieven. Aan jou de keus.

Breuk in oplaadpunt (DC jack)

Een ander veel voorkomend probleem is een breuk in het aansluitpunt voor de oplader. Soms kan dit worden vastgezet, anders moet het aansluitpunt worden vervangen. Een klus die veel laptopspecialisten voor je kunnen uitvoeren, meestal in een dag.

Laptop oververhitting

Veel HP notebooks krijgen na verloop van tijd last van brommen, loeien en uitvallen door oververhitting. Ophopingen van stof en vuil of een slechte ventilatie zijn de oorzaak. Een interne reiniging biedt dan uitkomst, waarbij ook de koelpasta kan worden vervangen. Voor een goede specialist in laptop reparatie is dit een routineklus, die nog dezelfde dag kan worden uitgevoerd.

Laat je HP laptop professioneel repareren

Als je zelf niet aan de slag wilt met je laptop, kun je de reparatie uitbesteden aan een goede HP laptop specialist als http://www.pcrefresh.com. Mogelijk vind je ze in de buurt, anders kun je je laptop opsturen of iemand laten langskomen. Bedenk dat voor ingrijpende reparaties vaak een werkplaats met professionele apparatuur en monteurs nodig is, dus volstaat een “hulp aan huis” specialist niet. Als je Google’t op “HP laptop reparatie” krijg je een overzicht van HP specialisten in je omgeving en kun je er een kiezen die bij jouw situatie past.

We hopen dat deze tips je verder helpen en wensen je veel succes met de reparatie van je HP notebook!