Een belangrijke verzadigd koolwaterstof

0
ethaan

Op het moment dat het aardgas in een olieraffinaderij wordt geschieden, ontstaan hier een aantal koolwaterstoffen, een voorbeeld hiervan is ethaan. Ethaan is dus een soort verzadigde koolwaterstof die behoort tot de vier simpelste alkanen. Alkanen zijn een soort verzadigde koolwaterstoffen die het maximale aantal H-atomen hebben opgenomen. Het ethaangas is en geur- en kleurloos gas dat niet oplosbaar is in water. Daardoor is ethaan vaak moeilijk te herkennen.

Ethaan en koudemiddelen

Ethaan kent verschillende toepassingen in veel Nederlandse industrieën. Zo wordt het gas onder andere ingezet in de petrochemie om de productie van ethanol, vinylacetaat en ethyleenoxide te realiseren. Daarnaast heeft dit gas een functie als koudemiddel. Het staat bekend als een natuurlijk koudemiddel met een laag Global Warming Potential. Dit koudemiddel is niet schadelijk voor de ozonlaag en daardoor heel milieuvriendelijk.
Natuurlijke koudemiddelen krijgen sinds de F-gassenverordening steeds vaker de voorkeur. Deze zijn namelijk zuiniger in het energieverbruik vergeleken met synthetische koudemiddelen. Het is echter niet geschikt voor gebruik in enkele koelinstallaties.

Ethaan en stoomkragen

Daarnaast wordt het gas veel ingezet bij het stoomkraken. Dit is een productieproces waarbij gasvormige en vloeibare grondstoffen worden verdund door het toevoegen van stoom. Alle reactieproducten die dankzij ethaan tot stand kunnen komen, hebben een eigen functie in diverse processen. Er is veel ethaan nodig, waardoor de vraag naar dit gas erg groot is. Bij het testen van CV-ketels en andere verbrandingsapparatuur wordt ethaan gebruikt als component voor het testgas. Verbrandingsapparatuur wordt getest om de betrouwbaarheid en veiligheid te waarborgen voor en na de verkoop.

Bestel ethaan bij een gasspecialist

Ben je geïnteresseerd in ethaan? Dan is het verstandig om deze te bestellen bij een gasspecialist. Een gasspecialist heeft veel ervaring met het aanbieden en leveren van verschillende gassoorten. Veiligheid is bij de gassen erg belangrijk. Daarom moeten ongelukken zo goed mogelijk voorkomen worden.