Bijna iedereen kent het wel, aardgas. Het woord aardgas hoor je weleens vallen, maar toch hebben mensen vaak geen idee waarvoor het bestaat, waarom het bestaat en waarvoor je aardgas kunt inzetten. Hoe kom je aan aardgas en waar vind je het? In dit artikel vertel ik je meer over dit onderwerp.
Wat is aardgas?
Aardgas bestaat uit de stoffen methaan, ethaan, propaan, butaan en bijkomende stoffen zoals stikstof en koolstofdioxide. Aardgas is op geen enkele plek hetzelfde en daarom is het indrukwekkend om te zien, welke verschillen je kunt aantonen. Het is meer dan 300 jaar gelden ontstaan uit de resten van dieren en planten. Nederland was toen die tijd een moeras waar vele diersoorten leefde. Als de bomen en planten doodgingen, rotten ze weg in het moeras. Door het wegrotten ontstond er een dikke laag veen, waar resten van dieren inzaten. Het veranderd door de druk in steenkool en hoe warmer de steenkool wordt, ontstaat er langzaam gas, ook wel aardgas. Vaak wordt aardgas in de buurt van aardolie gevonden. Het opstijgen van aardgas gaat door tot er een ondoordringbare laag wordt bereikt, denk hierbij aan een dikke laag zout.
Voor en nadelen
Aardgas heeft vele voordelen maar ook nadelen. Het is gunstig voor Nederland dat ons land veel aardgas in de bodem heeft zitten. In Nederland is het zo geregeld dat aardgas via leidingen bij de mensen in huis kan komen. Auto’s en boten kunnen tegenwoordig ook op aardgas rijden en aardgas is ook schoner dan steenkool en goedkoper dan duurzame bronnen. We slaan tegenwoordig het gas op in zoutmijnen en daardoor kunnen we het gebruiken wanneer we willen
Aardgas kent ook de nadelen, zoals dat het winnen van aardgas er een grotere kans bestaat op een aardbeving. Volgens wetenschappers is aan het einde van deze eeuw het aardgas op en zullen we met een alternatief moeten komen. Nog een groot nadeel is dat aardgas kan ontploffen. Je moet heel goed letten op de veiligheid, want er kan van alles misgaan.
Ben je opzoek naar aardgas? Neem dan een kijkje op de website: https://www.westfalengassen.nl/