Wat is natuurlijke voeding voor je hond?

0

De hond is, in tegenstelling tot de kat, een alleseter die ook graag vlees lust. In de natuur eten honden ook de ingewanden van planteneters en eten daardoor naast vlees ook grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Het gebit van de hond is aangepast aan het verscheuren van vlees, door de sterke tanden, en heeft voldoende kiezen om goed te kauwen.

Het stelsel van de darmen is langgerekter dan die van een echte vleeseter, zoals een kat, waardoor plantaardig voedsel goed verteerd kan worden. De hond houdt van een gevarieerd dieet. Maar hoe ziet dat er uit?

Waarschijnlijk is het beste dieet per ras verschillend, of misschien zelfs wel per hond. Het dieet dient echter wel uitgebalanceerd te zijn en moet niet leiden tot voedseltekort. De voeding zoals die wordt aangeboden in dierenspeciaalzaken is daarom compleet. Er is echter wel divers aanbod.

Droogvoer

Zo is er om te beginnen het droogvoer. Hier zit weinig water in, waardoor ze een langere houdbaarheid hebben. Voor honden is het over het algemeen beter om ze afgepaste maaltijden, verspreid over de dag, te geven. Zeker als de hond overgewicht heeft is dit belangrijk. 

Droogvoer waarop gekauwd kan worden is voor de conditie van het gebit de beste hondenbrok. Het zorgt voor de minste tandplak en er zijn zelfs speciale dental diet brokken op de markt. Je moet er echter wel op letten dat dit gecertificeerd is zodat je zekerheid hebt over de werking er van.

Natte voeding

Natte voeding bederft aanzienlijk sneller dan droge voeding. Het kan dan ook niet de hele dag blijven staan. Het heeft wel een sterkere geur die de honden aantrekkelijk vinden. Wanneer je hond moeilijk eet, dan kan de natte voeding een uitkomst zijn. Het verhoogt wel de aanwezigheid van tandplak, dus het dient eigenlijk met mate gegeven te worden. Bovendien is het gezond om dit te combineren met droogvoer.

Rauw voedsel

Steeds meer hondenbezitters zijn overgegaan tot het geven van rauw voedsel. In de handel wordt dit Kompleet Vers Voer genoemd. Er zijn varianten, zoals Natuurlijke Rauwe Voeding waarbij geen groente, fruit, granen of onnatuurlijke bestanddelen zijn toegevoegd, zoals bij  bijvoorbeeld natuurlijk hondenvoer zonder granen het geval is.

Dit heeft als groot voordeel dat je problemen met het gebit van je hond kunt voorkomen. Het sluit ook meer aan op wat een hond in het wild zou eten. Je moet wel aan de hygiëne denken omdat het voedsel rauw is. Ook dient het goed bewaard te worden; in de diepvries blijft het zeker goed. Het is misschien zaak om bij verandering van dieet dit te overleggen met de huisarts.