Waarom een detox kuur gezond is

0

Je lever en je nieren zijn belast met de taak om je lichaam te reinigen. Door allerlei invloeden van buitenaf schiet de capaciteit van de lever vaak te kort om alle afvalstoffen op te kunnen ruimen. Afvalstoffen gaan zich dan opstappelen. Met een detox kuur help je het lichaam een handje bij het opruimen van de opgestapelde afvalstoffen. In dit artikel bekijken waarom een detox kuur goed voor je gezondheid is en wanneer het nodig is om dit te doen.

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een kuur die je volgt om het lichaam te reinigen. Het gaat met name om het reinigen van de lever, het belangrijkste orgaan voor het afvoeren van afvalstoffen.

Wanneer een detox kuur volgen?

De lever voert afval- en lichaamsvreemde stoffen af. Dit doet dit orgaan constant. Toch kan het zijn dat de afvalstoffen zich ophopen. De lever wordt tegenwoordig veel zwaarder belast dan in het verleden. Hierdoor kan de lever capaciteit tekort komen om alles voldoende op te ruimen. Invloeden die ervoor zorgen dat toxische stoffen zich gaan ophopen:

 • Het drinken van alcohol
 • Tabaksrook
 • Luchtvervuiling en uitlaatgassen
 • Bestrijdingsmiddelen in ons voedsel
 • Antibiotica en medicijnen die gebruikt worden in de veeteelt
 • Sporen van zware metalen in de voedselketen
 • Cosmetica en deodorant
 • Schoonmaakmiddelen
 • Medicijngebruik waaronder antibiotica

Het mag duidelijk zijn dat er veel factoren zijn die ervoor zorgen dat de lever belast wordt. Een ongezond dieet kan dit allemaal nog erger maken. De lever is ook belast met het omzetten van glucose en fructose overschot in vet. Hiervan is sprake als je overgewicht hebt en teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eet. Dit legt beslag op de lever waardoor deze niet aan andere taken toekomt.

Als je last hebt van één of meer van onderstaande gezondheidsklachten dan kan dit een teken zijn dat het tijd is om een detox kuur te volgen:

 • Problemen met de spijsvertering
 • Een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur
 • Last van allergieën
 • Last van inflammatie
 • Obesitas
 • Onverklaarbare vermoeidheid

Hoe werkt de detox?

Tijdens een detox kuur wordt de lever zoveel mogelijk ontzien. De capaciteit die daarbij vrij komt kan de lever gebruiken voor ‘achterstallig onderhoud’. In het vetweefsel kunnen toxische en andere lichaamsvreemde stoffen wel jarenlang opgeslagen blijven liggen. Normaal gesproken heeft de lever niet de capaciteit om dit op te gaan ruimen. De lever is te zwaar belast met verontreiniging die we dagelijks binnen krijgen. In de vorm van slechte voeding, luchtvervuiling, cosmetica enz.

Het ontzien van de lever start met een vastenperiode. Tijdens deze periode mag je alleen nog drinken. Je kunt 1 tot 3 dagen vasten voordat je start met de detox kuur.

Tijdens de detox eet je geen vast voedsel meer. Je drinkt alleen groentesappen. Door geen vast voedsel meer te eten wordt de lever ontzien voor de spijsvertering. De groentesappen zorgen ervoor dat je lichaam wel veel micronutriënten (vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen) binnen krijgt. Omdat je deze in vloeibare vorm drinkt worden ze bovendien goed door het lichaam opgenomen.

Bepaalde voedingsstoffen in groentesap (zoals de bioactieve stof chlorofyl) hebben een detox werking waardoor de reiniging wordt ondersteunt.

Een detox kuur volg je minimaal 3 en maximaal 14 dagen. Hierna ga je geleidelijk weer vast voedsel introduceren.

De gezondheidsvoordelen

Het volgen van een detox kuur heeft voordelen voor de gezondheid. Veel mensen ervaren bovendien dat ze zich lekkerder en vitaler voelen na het volgen van een detox reiniging. De detox kuur werkt niet alleen reinigend voor het lichaam maar vaak ook voor de geest.

Tijdens een detox is het dan ook de bedoeling om veel te rusten en te ontspannen. Door rust te nemen kan je lichaam aan het werk met het afvoeren van de afvalstoffen. Dit heeft vaak ook een positief effect op je gevoel van welbevinden.

Wil je sporten tijdens een detox kuur dan kan dat. Doe dit dan wel op een lichte tot matige intensiteit en neem veel rust. Drink meer dan anders als je gaat sporten tijdens je detox om zo je lichaam voldoende te blijven hydrateren.

Tijdens een detox kuur krijgt je lichaam een grote hoeveelheid antioxidanten binnen. Dit dankzij de groentesappen die je drinkt. Het is gebruikelijk om ongeveer 2 liter groentesap per dag te drinken. De hoeveelheid voedingsstoffen die je hiermee binnen krijgt staat gelijk aan 3 tot 4 kilo groente. De antioxidanten afkomstig van deze groenten ruimen de vrije radicalen in je lichaam op. Hierdoor neemt inflammatie af en gaan de biochemische processen in je lichaam beter verlopen. Door de afgenomen inflammatie neemt het risico op chronische en ontstekingsziekten af. Het versterkt het immuunsysteem.

De grote hoeveelheid vitamine C en mineralen zoals zink, koper en mangaan die in de groenten zitten zorgen voor een verdere versterking van het immuunsysteem. Hierdoor ben je beter bestand tegen infectieziekten. En mocht je toch ziek worden dan zal je sneller kunnen herstellen.

Een prettige bijkomstigheid van een detox kuur is dat je er door afvalt. Dit komt door het ontbreken van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten in je dieet. De bloedsuikerspiegel kan zich stabiliseren waardoor het verbranden van lichaamsvet efficiënter zal gaan verlopen. Het is gebruikelijk dat je met een detox kuur van een week wel 3 tot 4 kilo kunt afvallen. Een gezond gewicht heeft vele gezondheidsvoordelen en draagt bij een beter gevoel van welbevinden.

Als je buikvet verliest dan draagt dit ook in belangrijke mate bij aan je gezondheid. In buikvet worden ontstekingsstofjes aangemaakt die voor allerlei gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Door buikvet te verliezen zullen minder van dergelijke schadelijke stoffen aangemaakt worden.