Voordelen van het zijn van ZZP-er

0
Voordelen van het zijn van ZZP-er

In principe wordt er van je verwacht dat je werkt tot aan je pensioen. Natuurlijk kunnen er uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld ten tijde van ziekte of als je arbeidsongeschikt wordt verklaard. Dat zijn kwesties van uitzonderingen, verder is het de norm in deze maatschappij dat je werkt en zelf je geld verdient. Je kan ervoor kiezen om in loondienst te werken bij een bedrijf. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je eigen bedrijf te starten en dus eigen baas te worden. Dan ben je ZZP-er. Wat zijn nou de voordelen van werken als ZZP-er?

Eigen baas zijn

Het grote voordeel van werken als ZZP-er is dat je je eigen tijd kan indelen. Wil je een middag vrij nemen omdat het mooi weer is of omdat je iets leuks wil gaan doen? Dat kan gewoon, daar hoef je aan niemand verantwoording voor af te leggen. Daarnaast kan je vrij nemen wanneer je wil. Merk je dat je behoefte hebt aan een weekje vakantie? Dan neem je die gewoon. Je hoeft geen rekening te houden met collega’s die misschien ook al wel vrij zijn.

Dingen doen die je leuk vindt

Als je in loondienst bent, krijg je vaak werkzaamheden die je niet leuk vindt. Dat hoort er ook een beetje bij, want niemand kan alleen maar doen wat hij leuk vindt. Als je als ondernemer aan de slag gaat, kan je je volledig focussen op dat wat jij leuk vindt. Je kan je bedrijf zo inrichten, zodat jij alleen maar leuke dingen hoeft te doen en je werk niet meer als werk voelt. In feite kan je op die manier van je hobby je werk maken.

Financiële voordelen

Als ZZP-er heb je enkele financiële voordelen die je in loondienst niet hebt. Zo krijg je in loondienst een vast salaris per maand, en kan je als ZZP-er zelf je tarieven betalen. Hier moet uiteraard nog wel belasting over betaald worden, maar ook belastingtechnisch heb je daar enkele voordelen van. Vaak kan je korting krijgen op bepaalde belastingen. De meeste mensen die echt veel geld gaan verdienen, zijn eigen ondernemer. Je moet je wel realiseren dat je als ZZP-er zelf verantwoordelijk bent voor de eventuele risico’s die je loopt, bijvoorbeeld als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Het enige echte nadeel als ZZP-er zijnde? Je moet zelf je kerstpakket regelen.