Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met een stinkende afvoer. Een vervelende penetrante rioollucht uit de keuken of de badkamer. Soms ruik je deze zelfs door het hele huis. Het is erg vervelend als de afvoer stinkt. Dit kan het wooncomfort immers danig in de weg staan. Jaarlijks worden er honderden loodgieters ingeschakeld met een soortgelijke hulpvraag. Een stinkende afvoer is ontzettend vervelend en daardoor willen mensen hier maar al te graag snel vanaf. Maar hoe pak je dit aan? Waar komt de lucht vandaan? Hoe ga je precies te werk?
Waar komt die lucht vandaan?
Als we spreken van een penetrante rioollucht, dan weet bijna iedereen waar we het over hebben. De oorzaak van deze lucht is echter lang niet altijd bekend. Het kan dan ook verschillende oorzaken hebben. Soms is er een probleem met de leidingen van de riolering die eigenlijk niet goed aangelegd zijn. Dit merk je vooral in nieuwbouwwoningen. Er kan ook een gaatje in een leiding zitten. Het meest voorkomende probleem is toch wel een verstopping of blokkade in de leidingen.
Tips om de gootsteen te ontstoppen zijn handig om te volgen, maar halen niet altijd genoeg uit. Soms is er meer voor nodig. Met een beetje geluk gaat het om een oppervlakkige verstopping. In dat geval helpen vloeibare ontstoppers of huis tuin en keuken middeltjes al voldoende om de blokkade op te lossen. Als je pech hebt, gaat het echter om een diepere blokkade. In dat geval zal een specialist nodig zijn om deze op te lossen. Heb je dus al alles gedaan om de verstopping te verwijderen? Maar blijft die rioollucht aanwezig? Dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen.
Open de sifon
De sifon met de kenmerkende zwanenhals is er speciaal opgericht om luchtjes uit het riool te voorkomen. Zodra toch die typerende rioollucht vanuit de gootsteen opstijgt, is dit dan ook de eerste plek waar je gaat kijken. De meeste verstoppingen beginnen met een laagje vuil. Hoe dieper de verstopping zakt, hoe lastiger het is om deze op te lossen. Als je mazzel hebt, kan je de verstopping al grotendeels oplossen door de sifon te openen en hier vuil- en vetresten te verwijderen.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is niet elke blokkade in de leidingen te voorkomen, maar er zijn toch veel verstoppingen die door menselijke fouten worden gecreëerd. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, daarom enkele dingen waar je op moet letten om verstoppingen te voorkomen.
Allereerst is het belangrijk dat je de gootsteen niet als vuilnisbak gaat gebruiken. Spoel daarom geen etensresten weg en kijk ook goed uit met vetresten. Als je een gebruikte koekenpan afspoelt, doe dit dan altijd met extra heet of zelfs kokend water. Op die manier kunnen vetresten zich niet gaan hechten aan de wand van de leidingen. Op die manier ontstaan er geen onnodige blokkades.
Controleer de sifon regelmatig op vuilresten en verwijder deze ook uit het putje van de gootsteen.