Leuke dingen knutselen op de basisschool

0

Op de basisschool bestaat er dagprogramma over het algemeen uit veel verschillende onderdelen. Veel van deze hebben te maken met het leren van dingen. Bijvoorbeeld leren over rekenen en taal. Echter, naast leren is ook de creatieve ontwikkeling iets waar op de basisschool aandacht aan moet worden besteed. Daarom is er in het dagprogramma ook ruimte voor knutselactiviteiten. Leerkrachten mogen vaak zelf verzinnen wat ze de leerlingen tijdens deze momenten laten doen. Voor creatieve leerkrachten is dit leuk en niet moeilijk. Echter, er zijn ook leerkrachten die wel wat inspiratie kunnen gebruiken tot ze op een idee als bijvoorbeeld maak een kerststukje komen.

Het belang van creativiteit 

Zoals gezegd is de creatieve ontwikkeling iets waar op de basisschool ruimte voor moet zijn. Het is belangrijk voor kinderen dat ze de mogelijkheid kunnen ontwikkelen om creatief te kunnen denken. Als ze namelijk deze denkwijze goed kunnen ontwikkelen, dan is dit iets waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben. Het belang van creativiteit komt namelijk overal in de samenleving terug. Creatieve mensen zijn bijvoorbeeld beter in staat om oplossingen te bedenken op complexe problemen, dan mensen die geen creatieve denkwijze hebben kunnen ontwikkelen.

Creativiteit op de basisschool

Nu je hebt kunnen lezen hoe belangrijk het is dat kinderen een goede creatieve ontwikkeling doormaken in hun jeugd, zul je je als basisschool leerkracht waarschijnlijk tips en tops vraagjes hebben over hoe jij deze ontwikkeling kunt aanmoedigen. Het is een feit dat jij als leerkracht op de basisschool een grote rol speelt in de ontwikkeling en het leven van een kind. Ook de creatieve is ontwikkeling is dus iets waar jij een bijdrage aan kunt leveren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ervoor te zorgen dat kinderen voldoende tijd hebben om te knutselen en te spelen. Deze activiteiten zullen de creativiteit van een kind vergroten.

Knutsel momenten organiseren

Voor leerkrachten is het een goede tip om vaste momenten in de week aan te wijzen als je knutselmomenten. Denk bijvoorbeeld aan een dinsdagochtend of misschien wel vrijdagmiddag. Op deze momenten kun je als leerkracht de kinderen een werkje uitleggen wat ze na kunnen maken. Verderop kun je wat inspiratie opdoen voor leuke knutselwerkjes die je de kinderen zou kunnen laten maken. Echter, je kunt er in deze knutseltijd ook voor kiezen om de kinderen hun eigen gang te laten gaan en hun creatieve geest de vrije loop laten. Je kunt ze bijvoorbeeld wat laten knutselen van allerlei verschillende afvalmaterialen.

Inspiratie voor knutselwerkjes

Ondanks dat vrij knutselen erg leuk is, vinden veel kinderen het vaak toch ook wel erg leuk om stap voor stap een knutselwerkje te kunnen maken. Als leerkracht is het leuk om deze werkjes te bedenken en er een voorbeeld van te maken. Het is een leuke tip om te zorgen dat de werkjes die de kinderen maken aansluiten bij het seizoen wat op dat moment relevant is. Met kerst kun je bijvoorbeeld leuke kerststukjes maken in de klas. Terwijl het in de lente leuk is om aandacht te schenken aan bloemetjes en baby dieren.