Lariks hout is van oorsprong een erg stevige houtsoort. Zo heeft dit lariks hout een massa tussen de vierhonderdvijftig en zevenhonderd kilo per m3. Lariks hout word ook wel Larix Decidua genoemd. Van oorsprong heeft Lariks hout een lichte geel bruine kleur. Wanneer we kijken naar de houtnerf van deze boom dan zien we dat dit fijne ringen zijn. De draad die hierdoor heen loopt is veelal recht. De laatste jaren word lariks steeds vaker gebruikt en maakt dus een flinke groei door.
Wanneer mensen ervoor kiezen om hun terras te overkappen word als houtsoort vaak gekozen voor Lariks. Lariks en Douglas zijn uitermate geschikt voor deze klus. Naaste de terrasoverkappingen word deze houtsoort ook gebruikt bij vlonders en schuttingen. En is Lariks hout geschikt om meubels van te maken en mee te timmeren. Zo zijn er verschillende keurmerken die je tegen kunt komen op larikshout. Zo is er een FSC keurmerk die aangeeft waar dit hout vandaan komt. Dit hout komt uit eigen geplante bossen en zijn dus beter voor het milieu.
Douglas en Larikshout word vaak onder 1 noemer genoemd.
Dit komt omdat het beide sterke houtsoorten zijn en veel overeenkomsten hebben. Lariks word ook wel eens genoemd of geschreven als larix. Je ziet het dus vaak in combinatie met Douglas hout en valt onder de categorie naaldhout. Het kan zijn dat het hout af en toe kan splijten. Dit komt door de droging van de draad. En zoals bij andere houtsoorten kan noesten en kwasten bij Lariks hout voor komen. Wanneer je iets gaat timmeren of bouwen van hout en je hebt een solide constructie nodig, dan is lariks hout een ideale houtsoort om mee te werken. Het is een duurzaam product en het krijgt overal een goede beoordeling. Let op als u het gebruiken wilt voor een schutting, plaats het dan eerst op betonpoeren.