De juiste zithouding op kantoor

0
rugklachten

Goed kantoormeubilair geeft uw kantoor een stijlvolle uitstraling en vertrouwen bij uw klanten die bij u op bezoek komen. Naast het design aspect van kantoormeubelen is comfort minstens zo belangrijk. Waar comfort een uiterst belangrijk rol speelt zijn de bureaustoelen. Uit onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent van de bevolking met een kantoorbaan te maken heeft met rugklachten. Als u tot deze groep behoort kan dit betekenen dat uw stoel niet juist is ingesteld, u niet de juiste houding aanneemt of u niet de juiste stoel heeft voor uw houding. Een term die u hierbij veel hoort rondkomen is ergonomie.

Ergonomische bureaustoelen

Voor mensen met een kantoorbaan is een goede ergonomische zithouding belangrijk. Een goede houding bevorderd de productiviteit en voorkomt de kans op lichamelijke klachten, zoals rug- en nekpijn. Veel bureaustoelen krijgen de titel van een ergonomische bureaustoel. Sommige stoelen zijn van certificering voorzien en een ARBO keurmerk. Dit betekent niet dat elke stoel ook daadwerkelijk de juiste ondersteuning biedt voor uw lichaam. Wel zijn dit kwalitatief vaak betere stoelen. Het verschil is in de meeste gevallen terug te zien in de prijs: goedkopere stoelen bieden in het algemeen minder ondersteuning dan de duurdere. Met een ergonomische stoel kan bijv. de rugleuning en het zitvlak afgesteld worden. Verder heeft een goede stoel een gewichtsregeling, zitdiepteverstelling en een voorgevormde lendesteun om aan specifieke wensen te voldoen, zodat u een gezonde en actieve zithouding heeft.

Een comfortabele bank

Wat ook helpt is dat u op het werk variatie zoekt in het zitten. Neem niet altijd maar plaats op één en dezelfde stoel. Wanneer u bijvoorbeeld een klant ontvangt, kunt u er ook voor kiezen om in een wat meer comfortabele zithoek met banken te gaan zitten. Dit past helemaal bij deze tijd! Bovendien is het goed om af en toe ook eens comfortabel te zitten op het werk. Een leuke designbank in jouw kantoor staat erg leuk en draagt erg bij aan het moderne werken van tegenwoordig. Kijk hier eens voor moderne designbanken.

Zitten en bewegen

Ieder mens is uniek en mede daarom is het aanbod aan bureaustoelen enorm. Bij de aanschaf van een stoel kunt u denken aan de traditionele stoelen. Ook zitten er hele merkwaardige stoelen tussen die in beginsel meer weg hebben van een skippybal dan een bureaustoel. De balstoel is een soort frame op wielen met een bal erin. De stoel doet u misschien denken aan uw kindertijd. Mocht u hiervan genoten hebben, dan is dit het perfecte excuus om weer op de skippybal te zitten. Hoe werkt de balstoel? Door het beweegbare zitvlak is je lichaam voortdurend bezig balans te vinden. Doordat het zitvalk u lichaam stimuleert in beweging te blijven zal uw rug sterker worden. Een mens is tenslotte niet gemaakt om stil te zitten, dit betekent zoveel mogelijk veranderen van houding. Alhoewel een dergelijke stoel goed is voor het lichaam betekent dit niet dat u hiervoor moet kiezen. Het best kunt een speciaalzaak voor kantoormeubelen raadplegen of eventueel een erkend fysiotherapeut.