Hoe word je een tandarts?

0
hoe word je een tandarts

In Nederland mogen we blij zijn met de goede zorg die elke dag voor ons beschikbaar is. Dit geldt ook voor de tandartsen. De meeste mensen hebben een mooi en gezond gebit. Als er iets mis is of er is wat gebeurd kan de tandarts ons helpen. Veel mensen vinden hun gebit namelijk belangrijk. Sommige mensen willen er ook hun beroep van maken. In dit artikel leg ik uit hoe je aan de slag kunt gaan als tandarts.

 

Om als tandarts aan de slag te gaan, moet je eerst een vwo diploma hebben behaald met het profiel natuur, techniek en biologie of profiel natuur, gezondheid en natuurkunde. Vervolgens moet je deelnemen aan de opleiding tandheelkunde. Er zijn drie universiteiten in Nederland waar je deze opleiding kunt volgen, namelijk in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De opleiding duurt langer dan de gemiddelde opleidingen, namelijk zes jaar. De eerste drie jaar bestaan uit een bachelor en de laatste drie jaar uit een master. Als je de master hebt afgerond, mag je ingeschreven worden in het BIG-register. Als je bent ingeschreven in het BIG-register mag je zelfstandig aan de slag als tandarts. 

 

Eisen opleiding tandheelkunde

 

Er zijn echter veel mensen die de opleiding tandheelkunde willen volgen, daarom is er jaarlijks een loting om toegelaten te worden. Er zijn namelijk maar 259 studieplekken per jaar beschikbaar in Nederland. De vraag is duidelijk veel kleiner dan het aanbod. Dit kan vervelend zijn voor sommige mensen als ze niet worden ingeloot. Gelukkig mag je drie keer deelnemen aan de loting, waardoor de kans groter is dat je wel een keer mag deelnemen.

 

Doorstuderen

 

Nadat je de opleiding tandheelkunde hebt afgerond, kun je er ook voor kiezen om jezelf te specialiseren. Er zijn verschillende opleidingen voor specialisatie mogelijk en duren gemiddeld vier jaar. Hierbij kun je denken aan kaakchirurgie en orthodontie. 

 

Heb je de opleiding tandheelkunde al afgerond? En wil je graag aan de slag als tandarts? Neem dan een kijkje op vacature tandarts of lees meer informatie op de website https://dentjobs.nl/. Zij kunnen je verder helpen naar het vinden van jouw droombaan.