Hoe kun jij jouw veiligheidsgevoel vergroten?

0

Wanneer jij jezelf niet veilig voelt kan dit vervelende gevolgen hebben op jouw als persoon. Er zijn veel verschillende situaties waarin jij jezelf niet veilig kunt voelen. Dit kunnen werkgerelateerde situaties zijn, maar ook bedreigde situaties vanuit privé omstandigheden. Om het gevoel van veiligheid te vergroten bij de verschillende individuen zijn er zogeheten alarmknoppen. Maar wat houdt zo’n alarmknop nou precies in en hoe werkt dat precies? Dat wordt hieronder uitgelegd.

Wat is een alarmknop?
Zoals het woord al zegt is het een knop waarmee een persoon een alarmsignaal uit kan sturen. Deze knop wordt door de persoon in kwestie bij zich gedragen op momenten waarin hij of zij te maken kan krijgen met geweld. Wanneer de persoon in een bedreigde situatie komt waarbij mogelijk geweld voor kan komen, kan hij of zij op de knop drukken. Kort na afgeven van het signaal komt er een melding binnen bij de aangesloten alarmcentrale. Op deze centrale werken ervaren centralisten die jou goed kunnen begeleiden in zo’n dergelijke situatie. De centralist die jouw melding binnenkrijgt zal live meeluisteren met de situatie waarin jij je bevindt. Hierna zullen zij een inschatting maken of de melding eventueel wordt doorgezet naar de politie. Hiermee hebben zij ook een directe verbinding, wat zal resulteren in een snelle reactie wanneer er politie nodig blijkt te zijn.

Wanneer gebruik je een alarmknop?
Dit kan gedaan worden in verschillende situaties. Zo kan deze alarmknop een uitkomst zijn voor mensen die tijdens hun werk te maken krijgen met verschillende vormen van geweld vanuit cliënten en/of patiënten, klanten of bijvoorbeeld ouders. Deze knop kan worden gebruikt in bijvoorbeeld een spreekkamer. Hier kan de knop eenvoudig weggewerkt worden onder een bureau. Op deze manier kan er in een dreigende situatie ongemerkt op de alarmknop worden gedrukt. De draagbare noodknop kan gebruikt worden wanneer de persoon bijvoorbeeld op huisbezoek gaat. Wanneer er in deze situatie gevaar dreigt kan er direct op de noodknop gedrukt worden.

Naast bedreigde situaties die gepaard gaan met mogelijk geweld zijn er ook andere situaties waarin een alarmknop belangrijk kan zijn. Zo kan deze knop een goede uitkomst zijn voor situaties waarin gewerkt wordt zonder dat er direct toezicht is van een andere collega. Wanneer dit kan zorgen voor een groter risico op arbeidsongevallen, is een alarmknop erg belangrijk.

Voor personen die bedreigd worden en het risico aanwezig is dat zij de persoon tegenkomen die hen bedreigd is de alarmknop een goede uitvinding. Wanneer deze situatie zich voordoet kan de bedreigd persoon de alarmknop indrukken en zullen zij er op deze manier niet meer alleen voor staan, maar staan zij in contact met de alarmcentrale en wanneer nodig ook direct met de politie.

Kortom kan de alarmknop in veel verschillende situaties een erg belangrijke rol spelen. Het gevoel van veiligheid kan door deze kleine, wanneer weggewerkt, onzichtbare knop worden vergroot. Voel jij jezelf wel eens onveilig in privé- of werksituaties? Ga dan eens kijken naar de mogelijkheden om een alarmknop bij je te dragen.