Wat kun je worden na de opleiding toegepaste psychologie

0
Wat kun je worden na de opleiding toegepaste psychologie

Tegenwoordig zijn er veel verschillende studies waaruit je kunt kiezen. Wanneer je opzoek bent naar een studie in de sector van Gedrag & Maatschappij zijn er eveneens een aantal studies die kunnen aansluiten bij hetgeen wat jij zoekt. Een van deze studies is de studie Toegepaste Psychologie. Wat deze opleiding precies inhoudt en wat je er mee kunt worden wanneer je de studie hebt afgerond vertellen wij jou hieronder.

 

Wat houdt de opleiding Toegepaste Psychologie precies in?

 

Toegepaste psychologie houdt zich bezig met het implementeren van verschillende psychologische theorieën in de praktijk. Dit kunnen psychologische methoden zijn en psychologische wetenschap. Wat deze studie zo interessant maakt is dat de opgedane kennis direct wordt getoetst in de praktijk. De werkvelden waarin dit toegepast kan worden wordt onderverdeeld in vier sectoren: Onderwijs & Ontwikkeling – Gezondheid, Zorg en Welzijn – Arbeid & Organisatie en Consument & Maatschappij. Binnen deze vier verschillende werkvelden zul jij als toegepast psycholoog, met theorieën vanuit de wetenschap, vraagstukken uit de praktijk beantwoorden en oplossen.

 

Welke vakken kan ik verwachten wanneer ik begin aan de studie Toegepaste Psychologie?

 

Wanneer je de studie Toegepaste Psychologie gaat volgen zul je verschillende onderwerpen van de psychologie behandelen. Op deze manier wordt jij breed opgeleid en zul je kennis opdoen die je kunt toepassen in verschillende sectoren. Zo wordt de algemene psychologie gehandeld. Hier zul je kennis opdoen over onder andere leren en geheugen, sociale psychologie, persoonlijkheid en motivatie, ontwikkeling, psychische problemen en nog meer. Een volgende onderwerp dat wordt behandeld is de sociale psychologie. Hier wordt aandacht besteed aan groepsprocessen, contact en communicatie, emoties binnen een sociale relatie, wederkerigheid en nog meer psychologische processen die voorkomen binnen sociale situaties. Hiernaast is professionele communicatie een onderdeel van de opleiding. Onderdelen zijn gesprekken leiden, verbale en non verbale communicatie, E-coaching en gesprekstechnieken.

 

Wat kun je worden na de opleiding Toegepaste Psychologie?

 

Na het afronden van de studie Toegepaste psychologie mag jij jezelf Bachelor of Science noemen. Een groot voordeel van deze studie is dat je wordt opgeleid om in een breed scala van banen ingezet te worden. In alle vier sectoren zijn er verschillende beroepen die jij kunt invullen als toegepast psycholoog. Beroepen waar je aan kunt denken wanneer jij de studie hebt afgerond zijn:

 

  • Marktonderzoeker bij een reclamebureau
  • Jongerenhulpverlener in bijvoorbeeld reclassering
  • Arbeidspsycholoog binnen een bepaalde organisatie
  • Leidinggevende op de afdeling van personeelszaken
  • Marketing manager

 

Kun je de studie Toegepaste Psychologie ook verkort volgen?

 

De studie Toegepaste Psychologie kan gevolgd worden op verschillende manieren. Zo kun je de studie volgen via een Hogeschool wat over het algemeen vier jaar duurt. Hiernaast kun je de studie ook volgen als 1-jarige hbo opleiding psychologie. Zo kun je de studie prima combineren met bijvoorbeeld een baan die je er naast doet. 

Je kunt dus concluderen dat de opleiding Toegepaste Psychologie een brede studie is waarin veel verschillende onderwerpen van de psychologie worden behandeld. Dit zorgt ervoor dat jij wordt klaargestoomd als professional die inzetbaar is in veel verschillende sectoren van de psychologie.