Pimp je interieur: ga voor een boomstamtafel

0
boomstamtafel

De woontrend van het jaar

De meeste hippe tafel van het jaar: de boomstamtafel. Als je op zoek bent naar een nieuwe tafel is dit type absoluut het overwegen waard. Kenmerkend aan boomstamtafels is dat ze uit één stuk hout gezaagd zijn. In principe is dit in de lengte van de boomstam. Zo krijg je een flink stuk hout. Qua breedte van de tafel ben je afhankelijk van de boom, namelijk hoe dik deze was. Qua lengte van de tafel is het vrij aan de meubelmaker, want hier wordt het blad afgezaagd op het gewenste formaat.

Waarom een boomstamtafel?

Boomstamtafels zijn zo populair met een goede reden. Het zijn echte eye catchers. In tegenstelling tot een ‘normale’ tafel is elke boomstamtafel volledig uniek. Dat kan ook niet anders, want elke boom is verschillend. En zelfs twee tafels die uit dezelfde boom worden gezaagd zullen verschillen, want elk stukje boom is ook weer anders. Zo’n tafel straalt puur natuur uit. De zogenaamde oneffenheden van de stam blijven zichtbaar op de tafel en zorgen juist voor karakter. De randen zijn niet recht, er zitten een hoop kleurverschillen in het blad en je ziet nerven en knotten zitten. Er zijn verschillende soorten hout waarvan je boomstamtafels kunt maken. Eiken is een veel voorkomende keuze.

boomstamtafelIn de eetkamer, woonkamer of op kantoor: boomstamtafels kunnen overal

Een boomstamtafel heeft over het algemeen een flink groot blad. Logisch ook, want het wordt rechtstreeks uit een boom gesneden. Dat maakt de tafel zeer geschikt als eettafel. Ook als eye catcher in de vergaderzaal doen boomstamtafels het goed. Zo heb je direct een manier om het ijs te breken, want je zult zien dat niemand het na kan laten een opmerking te maken over zo’n bijzondere tafel. Er bestaat echter ook een kleine variant van de boomstamtafel. Dit is een bijzet tafel of salon tafeltje. Hier is er geen stuk hout in de lengte uit een boomstam gesneden, maar in de breedte. Hierdoor krijg je een prachtige wat kleinere tafel. De vorm is grillig rond. Het leuke is dat je op deze manier alle jaarringen precies kunt zien. Deze tafels worden vaak in het Engels aangeduid, namelijk als “tree top tabel”.

Een boomstamtafel in je interieur

Om een boomstamtafel goed tot zijn recht te laten komen, moet je ook aandacht besteden aan de rest van je interieur. De tafel vangt per definitie de meeste blikken. Creëer balans door de rest van je inrichting niet te druk te maken. Het is voor het oog niet prettig als je blik naar tig objecten wordt getrokken. Meestal is het onderstel van een boomstamtafel gemaakt van staal. Gecombineerd met het blad is dit een stoere maar natuurlijke stijl. Hier passen andere elementen van het zelfde materiaal goed bij. Eettafel stoeltjes van staal bijvoorbeeld, of een houten kast. Ook stof oogt natuurlijk. Kussentjes op de bank, vloerkleden en luchtige gordijnen sluiten daardoor goed aan bij de tafel. Probeer het over het algemeen rustig te houden. Voor inspiratie kan je kijken naar de interieur trend genaamd minimalisme. Vooral het blad van je tafel komt goed tot zijn recht als je hier weinig tot niets op plaatst. Kies bijvoorbeeld voor één vaas of één fruitschaal, in plaats van een scala aan kaarsjes, tijdschriften en planten.