Last van muizen in huis? Probeer ze te verjagen!

0

Muizen vormen voor veel woningbezitters een grote ergernis. Dit valt onder meer te verklaren door het feit dat muizen aan etensvoorraden, isolatiemateriaal, houten latjes en kabels knagen. Daarbij kunnen muizen ziektes mee naar binnen nemen, keutels achterlaten en urinevlekken veroorzaken. Reden genoeg om muizen zo snel mogelijk te bestrijden als u deze opmerkt in huis! Nog beter is het om muizen in huis te voorkomen, omdat ze zich razendsnel kunnen voortplanten. Wij geven u graag een aantal stappen die u kunt zetten om de kans op muizen in huis te minimaliseren. Wist u dat ruim een kwart van de huishoudens afgelopen jaar last had van muizen?

Tips om muizen in huis te voorkomen

U kunt muizen in huis voorkomen door brede spleten en kieren te dichten, zodat het muizen meer moeite zal kosten om uw woning binnen te dringen. Daarbij is het belangrijk dat u voedsel in goed afgesloten, metalen of hard plastic bakjes bewaart, zodat muizen het voedsel minder snel zullen opmerken. Plaats tenslotte een aantal muizenvallen met een stukje kaas op plekken waar de muizen voor zouden kunnen komen. Door alert te zijn op muizenkeutels kunt u ze tijdig verjagen. Naast het zoeken naar muizenkeutels (kleine zwarte keutels met een langwerpige, spitse vorm) kunt u de muizen vaak horen lopen tijdens de avonduren.

Muizenvallen zijn een milieu- en diervriendelijkere methode dan het gebruik van muizengif. Als u een muis gevangen heeft en deze nog leeft, is het belangrijk dat u de muis op een afstand van minimaal 100 meter bij uw woning vandaan plaatst. Zo voorkomt u dat de muis zijn weg naar uw woning terugvindt. Mocht u knijp- en klapvallen gebruiken om de muizen te vangen, dan wordt de muis direct gedood.

Gebruik niet direct muizengif tegen muizen

Het is af te raden om muizengif te gebruiken. Niet alleen is dit een minder milieu- en diervriendelijke oplossing, ook kan dit gevaarlijk zijn voor uw kinderen en huisdieren. Mochten andere dieren, zoals bijvoorbeeld vogels, met het muizengif in aanraking komen, dan zullen zij eveneens sterven. Dit wilt u natuurlijk liever voorkomen! Mocht u de muizen toch met muizengif willen bestrijden, dan is het belangrijk dat u de muizenvallen met muizengif op plekken zet waar uw kinderen en huisdieren niet kunnen komen. Plaats ze dus nooit in de woonkamer!

Wanneer een muis het gif binnenkrijgt zal de muis in gemiddeld zeven dagen sterven. Dit is logischerwijs veel minder diervriendelijk dan de muizenval, waarbij de muis in een klap dood is. Zorg ervoor dat dode muizen in plastic verpakt worden, om te voorkomen dat de dode en giftige kadavers door andere dieren kunnen worden opgegeten. De in plastic verpakte dode muizen kunt u in een afsluitbare vuilnisemmer deponeren.

Hulp van een bestrijdingsdienst

Mocht u het lastig vinden om de muizen zelf te bestrijden, dan kunt u de hulp van een bestrijdingsdienst inschakelen. Een goed voorbeeld hiervan is De Bestrijdingsbrigade, waarvan de bestrijders in Maastricht een jarenlange ervaring hebben in het bestrijden van verschillende soorten ongedierte. Kortom, heeft u last van muizen? Bestrijd ze op een milieu- en diervriendelijke manier, of laat ze bestrijden door ongediertebestrijders.