Zo zorg je voor een ‘natuurlijke’ tuin

0

Voor veel mensen is de tuin een belangrijke plek in/buitenshuis. Een tuin biedt namelijk veel vrijheid en natuurlijk een mogelijkheid om met mooi weer buiten te genieten. Hierom is het van belang om een tuin goed te onderhouden en deze, net als binnen, naar eigen smaak in te richten. Een tuin is in de meeste gevallen natuurlijk. Maar oogt het ook natuurlijk? Dat zijn twee verschillende dingen. Wanneer je voornamelijk tegels hebt, is de kans groot dat de tuin niet heel natuurlijk oogt. Vaak wordt er gedacht dat een natuurlijke tuin veel groen bevat. Maar er zijn ook andere natuurlijke materialen waardoor je een bepaalde sfeer creëert. Denk maar eens aan een houten schutting of een bamboe tuinset. Ook water in de tuin doet het altijd goed. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om een tuin zo natuurlijk mogelijk in te richten. 

Schuttingen

Elke tuin heeft een omheining. Dit kan variëren van een prikkeldraad tot een haag. Maar ook schuttingen worden veel gebruikt. Na een groene haag zorgt een schutting ook voor een mooie, natuurlijke indruk. Althans wanneer je voor een houten schutting kiest met een bruine kleur. Je ziet steeds vaker donkerblauw/zwarte schuttingen wat minder natuurlijk oogt. Schuttingen zijn er in alle vormen en maten. Van gevlochten tot simpele planken. Na het plaatsen van een schutting is het tevens mogelijk om hier planten tegenop te laten klimmen. Zo wordt het extra natuurlijk en zorgt het ook voor sfeer.

Water

Water behoort uiteraard ook tot de natuurlijke elementen in een tuin. Hierbij kan je denken aan een fonteintje maar ook aan een vijver. Echter zijn er wel verschillende soorten fonteintjes en vijvers. Deze zien er niet altijd even natuurlijk uit. Dit is afhankelijk van wat voor soort materiaal je gebruikt en hoe je dit plaatst. Hierbij is het weer belangrijk om verschillende planten toe te voegen en de randen van bijvoorbeeld de vijver zo veel mogelijk op te laten gaan in de rest van de tuin. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke vorm en dus niet een mooie ronde vijver of vierkante, want dat oogt niet natuurlijk.

Meubels

Wanneer je gek bent op je tuin is de kans groot dat je er veel tijd doorbrengt. Of dit nou alleen is of met familie en vrienden: ontbijten in de tuin met een zonnetje en kopje koffie vindt iedereen heerlijk. Een goede tuin-/loungeset mag dan ook niet ontbreken wanneer je van jouw tuin een fijne plek wil maken. Bij het kopen van een tuinset is het van belang om ook weer te kijken naar de materialen. Metalen of plastieken meubels ogen niet natuurlijk, ga dus voor hout of bamboe om ook op deze plek hetzelfde effect te creëren. Naast grote meubels zal je ook decoratie of andere kleine elementen toevoegen aan de tuin. Zorg hierbij dat alles wat je koopt bij elkaar past. Dit zal een mooi geheel creëren en zorgen voor rust. Want dat is ook wat je wil in een tuin die natuurlijk moet ogen.