Waarom is vochtbestrijding voor uw woning belangrijk?

0

Vocht in huis, veel inwoners van ons land hebben ermee te maken. Nieuwbouwwoningen minder, doordat deze over het algemeen goed geïsoleerd zijn. De luchtvochtigheid in oude huizen is doorgaans wel hoog. Er zijn genoeg mensen die hier helemaal niets van merken. Toch is het verstandig om de luchtvochtigheidsgraad in huis wel in de gaten te houden. Leven in een te vochtige ruimte is namelijk ook niet goed. Vochtvreters plaatsen of ramen tegen elkaar openzetten heeft niet altijd zin. Soms is de inzet van een professional noodzakelijk. Bent u benieuwd waarom vochtbestrijding in uw woning belangrijk is? Wij vertellen het u in deze tekst!


Schade aan woning


Een beetje vocht in huis is niet verkeerd, maar het moet natuurlijk niet te veel worden. Waarom niet? Omdat een te hoge luchtvochtigheid funest kan zijn voor uw woning. Zo kunnen bepaalde materialen aangetast worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout. Dit is echter niet het enige. Ook wandbekleding kan namelijk beschadigd raken als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Zo kan verf, pleisterwerk of behang bijvoorbeeld loslaten wanneer een ruimte te vochtig is. Kortom: voor de staat van uw woning is het belangrijk het vochtgehalte in het gareel te houden.


Gezondheidsklachten


Naast schade aan een woning kan een te hoge luchtvochtigheid ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit komt in eerste instantie doordat een vochtige ruimte natuurlijk een ideale vestigingsplaats is voor schimmels. Schimmels laten schimmelsporen achter. Wanneer u deze inademt, kan dit ervoor zorgen dat uw immuunsysteem wordt aangetast. Verder verergert vocht ook de symptomen van reuma. Zo gaan gewrichten meer pijn doen en wordt bewegen steeds moeilijker. Tot slot is een vochtige ruimte een broedplaats voor ongedierte, zeker als het er ook nog eens lekker warm is. Dit ongedierte draagt vaak allerlei bacteriën en ziektes met zich mee. Zodra deze beestjes in uw huis zijn, is de kans dan ook groot dat u ziek wordt.

Vochtbestrijding zelf uitvoeren of toch laten doen?


Sommige mensen proberen zelf de luchtvochtigheid in hun woning te verlagen. Dit kan met bijvoorbeeld vochtvreters. Ook is het vochtgehalte vaak al te verlagen door ramen tegen elkaar open te zetten. Het waait zo lekker door, waardoor de lucht in ruimtes droger wordt. Deze twee manieren hebben echter niet altijd effect. Blijft het ook in uw woning nog steeds vochtig? Schakel dan een professional in voor vochtbestrijding. Hij weet namelijk precies hoe hij vochtige ruimtes in uw woning te lijf moet gaan. Zo kent een professionele vochtbestrijder bijvoorbeeld verschillende methode om de luchtvochtigheid te verlagen. Afhankelijk van de situatie kiest hij de in zijn ogen beste methode. Hierdoor ziet u snel genoeg dat de luchtvochtigheid ineens niet meer zo hoog is!