Waar ga jij straks op lopen?

0

Het is lastig om de perfecte vloer te kiezen wanneer zowel stijl als functionaliteit bij jou hoog in het vaandel staan. Gelukkig zijn er oplossingen.

En best wel veel ook. Op ieder potje past een dekseltje, toch? Nou, op iedere ondergrond past ook een prachtige nieuwe vloer. Het is maar net de vraag waar jouw wensen en voorkeuren liggen en welke van die twee voor jou het zwaarste weegt. Jouw interieur moet namelijk wel een afspiegeling zijn van wie jij bent en waar je voor staat. Wanneer jij je niet thuis voelt in je eigen woning, dan heb je een behoorlijke taak voor de boeg. Vind de elementen die jou niet aanstaan en pas ze dusdanig aan totdat je tevreden bent. Misschien is één likje verf voldoende, maar voor hetzelfde geldt dat je kozijnen, deuren, plafonds, wanden en/of vloeren moet vervangen.

We gaan het even uitgebreid over die laatste hebben: vloeren. Welke ondergrond past het beste bij jou, gebaseerd op uiterlijkheden en unieke eigenschappen van de verschillende materialen?

Hout

Voor veel mensen geldt dat ze het liefste natuurlijke materialen onderdeel willen laten uitmaken van hun woning. Maar ja, steen is behoorlijk zwaar én duur. Moet je een hele goeie fundering hebben wil je dat ook op hogere verdiepingen kunnen neerleggen. Marmer en andere plavuizen hebben sowieso behoorlijk veel onderhoud nodig, dus weet waar je aan begint.

Hout in huis hebben is, naast voer voor de open haard, behoorlijk praktisch. Zeker omdat je het kunt bewerken met vloerolie, wat betekent dat je er nog heel lang van kunt genieten. Er zijn verschillende soorten beschikbaar die je zelf heel gemakkelijk aanlegt. Denk aan zowel smal als breed laminaat, wat je gemakkelijk in elkaar schuift. Natuurlijk kun je ook kiezen voor eiken, dat staat een stuk luxueuzer.

Zelfs het tegenovergestelde daarvan is mogelijk. In dat geval kies je voor een OBS plaat of steigerhout om je optrekje een industriële stijl mee te geven.

Kunststof

Zoals we al zeiden is natuurlijk materiaal erg populair. Maar dat wil niet zeggen dat je kunststof per se links moet laten liggen. Want ook al staat het bekend als een materiaal dat niet op de meest milieuvriendelijke manieren wordt geproduceerd, kan schijn bedriegen. Tegenwoordig is het namelijk wel degelijk mogelijk om bijvoorbeeld pvc en vinyl vloerbedekkingen te fabriceren op een geheel duurzame manier. Bovendien gaan deze materialen erg lang mee en vergen ze bijzonder weinig onderhoud. Ook het leggen is bijzonder gemakkelijk, meestal gewoon een kwestie van uitrollen of in elkaar klikken, zoals bij laminaat.

Verder heeft kunststof vloerbedekking, mits van degelijke kwaliteit, een behoorlijk isolerende werking. Zowel op het gebied van temperatuur als van geluid. Mooi meegenomen, toch?

Gietvloer

Kan het dan nog gemakkelijker? Oh, absoluut. Zolang jouw ondergrond waterpas is, kan jouw nieuwe vloer aanleggen gewoon een kwestie zijn van een epoxylaag uitgieten. Die kun je uitkiezen in jouw favoriete kleur! Uiteindelijk zal de laag stollen en resulteren in een prachtige en onderhoudsarme bodem.