Voorkom dat iemand jouw shampoomerk overneemt

0
merknaam-registreren

Het registeren van een merk ik van groot belang

Het merkenrecht is een onderdeel van het intellectuele eigendomsrecht. Dit intellectuele eigendomsrecht is daarnaast weer onderdeel van het privaatrecht. Merken zijn tekens die gebruikt worden om producten of diensten van elkaar te kunnen onderscheiden, denk bijvoorbeeld aan een shampoo. Je kan de naam van jouw shampoo laten vastleggen en daarmee ook de uiterlijke kenmerken van de verpakking en het daarop geplaatste logo. Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand jouw product zo mooi vindt dat hij het gaat imiteren. Dit is natuurlijk uiterst slecht voor jouw bedrijf en is strafbaar. Maar dit is alleen strafbaar op het moment dat jij kunt aantonen dat jouw product ook echt door jou bedacht is. Daarom is een merknaam registreren ontzettend belangrijk!

Hoe moet een merk geregistreerd worden?

Wanneer je besluit om je merk te laten registreren moet je wel voldoen aan de inschrijfvoorwaarden. Het laten registreren kost namelijk geld, en wanneer je niet voldoet aan deze inschrijfvoorwaarden wijst het BBIE je aanvraag af. Hierdoor moet je dus opnieuw deze kosten betalen. Er zijn een aantal belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden om deze afwijzing te voorkomen. Zo moet het merk onderscheidend zijn en niet concurreren met andere producten en/of diensten. Een merk mag daarom niet te algemeen verwoord zijn, of een soortnaam zijn. Daarnaast is een misleidend merk ook niet toegestaan, en mag een merk niet bestaan uit een vlag of embleem. Vanzelfsprekend mag het merk ook niet in strijd zijn met openbare orde.

Twijfel je over hoe dit moet? Schakel een merkenbureau in!

Twijfel je over de aanpak van de registratieprocedure? Schakel dan een merkenbureau in. Zij doen daar onderzoek naar eventuele identieke of soortgelijke merken in dezelfde branche in de door jou gewenste regio. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat het merk voldoet aan de inschrijfvoorwaarden waardoor je niet met extra kosten komt te zitten.