Ruitenwissers: wat je moet weten

0
ruitenwissers

Als autobestuurder ken je het belang van een goed zicht op de weg. Ruitenwissers spelen daarbij een cruciale rol, vooral tijdens regenachtige dagen. Maar weet je welke soorten ruitenwissers er zijn en hoe je ze goed kunt onderhouden? In deze blog zal ik je informeren over ruitenwissers, zodat je veilig op weg kunt blijven.

Soorten ruitenwissers

Er zijn verschillende soorten ruitenwissers op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De traditionele ruitenwisserbladen bestaan uit rubber, maar er zijn ook wisserbladen van siliconen en composietmaterialen.

Rubberen ruitenwissers zijn het meest voorkomend en de meest betaalbare optie. Ze zijn geschikt voor de meeste weersomstandigheden en hebben over het algemeen een lange levensduur, ruitenwissers vriezen vast bij extreem koud weer. Het nadeel is dat ze in extreem koude omstandigheden kunnen bevriezen en dat de rubberen randen na verloop van tijd kunnen uitdrogen en barsten.

Siliconen ruitenwissers zijn duurder dan rubberen ruitenwissers, maar ze gaan langer mee en zijn beter bestand tegen extreme temperaturen. Ze zijn ook stiller tijdens gebruik en geven een beter zicht op de weg. Het nadeel is dat ze niet geschikt zijn voor alle soorten autoruiten en dat ze niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn als traditionele rubberen ruitenwissers.

Composiet ruitenwissers hebben een combinatie van rubber en kunststof. Ze zijn duurzaam en kunnen extreme temperaturen aan. Ze zijn ook stiller en geven een beter zicht op de weg dan traditionele rubberen ruitenwissers. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan traditionele rubberen ruitenwissers en niet altijd compatibel zijn met alle soorten autoruiten.

Hoe te onderhouden

Het is belangrijk om je ruitenwissers goed te onderhouden, zodat ze goed functioneren en een langere levensduur hebben. Hieronder volgen enkele tips om je ruitenwissers in goede staat te houden.

Houd je voorruit schoon: Zorg ervoor dat je voorruit schoon is voordat je je ruitenwissers gebruikt. Vuil en stof kunnen de levensduur van je ruitenwissers verkorten en krassen veroorzaken op je voorruit.

Vervang je ruitenwissers regelmatig: De meeste fabrikanten raden aan om je ruitenwissers om de zes maanden tot een jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden. Als je merkt dat je ruitenwissers strepen achterlaten op je voorruit of niet goed meer functioneren, is het tijd om ze te vervangen.

Reinig je ruitenwissers: Reinig je ruitenwissers regelmatig met een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen. Als je ruitenwissers erg vies zijn, kun je een beetje zeepwater gebruiken om ze schoon te maken.

Bescherm je ruitenwissers: Als je je auto parkeert, zorg er dan voor dat je de ruitenwissers in een rechtopstaande positie zet, zodat ze niet aan het raam blijven plakken. Als je in een gebied woont waar het vaak vriest, overweeg dan om je ruitenwissers te bedekken met speciale beschermhoezen om te voorkomen dat ze vastvriezen aan je voorruit.

Controleer de spanning: Als je merkt dat je ruitenwissers niet meer goed op de voorruit drukken, kan het zijn dat de spanning niet meer goed is. Dit kan gebeuren als je je ruitenwissers hebt gebruikt om sneeuw of ijs van je voorruit te verwijderen. Om de spanning aan te passen, kun je voorzichtig met een tang de wisserarm buigen.

Gebruik geen ruitenwisservloeistof als antivries: Gebruik geen ruitenwisservloeistof als antivries, want dit kan schade aanrichten aan je ruitenwissers. Gebruik in plaats daarvan een speciale antivriesvloeistof om je voorruit en ruitenwissers te beschermen tegen vorst.

Conclusie

Ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel van je auto om veilig te kunnen rijden, vooral bij slechte weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten ruitenwissers op de markt, waaronder rubberen, siliconen en composiet ruitenwissers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om je ruitenwissers goed te onderhouden en regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat ze goed werken en een langere levensduur hebben. Met de juiste zorg en onderhoud kun je veilig en met een duidelijk zicht op de weg blijven rijden.

ruitenwissers