Juridische hulp bij de overname van een familiebedrijf

0

Het is een veelvoorkomende situatie. Je familie heeft een eigen bedrijf, maar deze familie kan door redenen niet langer voor dit bedrijf werken. Dan zal vanzelfsprekend iemand het familiebedrijf over moeten nemen, het is dan verstandig om advocaat Hoorn in de arm te nemen. Deze advocaat zal je tijdens het gehele juridische proces bijstaan.

Wanneer is de onderneming een familiebedrijf?

Niet elk bedrijf waar familie werkt is meteen een familiebedrijf. Zo dient het familiebedrijf te voldoen aan minimaal twee van de volgende criteria: meer dan 50% van eigendom is van een familie, een meerderheid van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit een familie of een familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie / opvolgbeslissingen. Nederland is immers mede dankzij de familiebedrijven groot geworden. Jarenlang waren het deze bedrijven die wisten te groeien, te domineren en zelfs internationaal alle markten wisten te veroveren.

Hoe werkt de overname van familiebedrijven precies?

Het overnemen van een familiebedrijf gaat juridisch gezien hetzelfde als andere vormen van bedrijfsovername. In de meest voorkomende gevallen gaat het om een aandelentransactie. Het bedrijf wordt hierbij omgezet naar een besloten vennootschap als ondernemingsvorm, het kan echter ook al zo zijn dat het al een besloten vennootschap is. Door dit te doen is de persoon met de meeste aandelen de eigenaar. De onderneming kan dan worden gewaardeerd en de aandelen kunnen voor deze prijs worden gekocht.
Echter is het overnemen van een familiebedrijf emotioneel gezien wel heel anders dan het overnemen van een ander bedrijf. Dit komt natuurlijk omdat zij hier veel herinneringen aan hebben en de familie dit bedrijf zelf opgezet heeft. Als het bedrijf dan in de familie blijft, fan gelden er over het algemeen specifieke voorwaarden. De overname van een familiebedrijf kan dan een zeer gevoelig onderwerp zijn. Zeker als er meerdere familieleden kans zouden kunnen maken op de overname van dit bedrijf, of als er juist helemaal niemand geschikt s om het familiebedrijf over te nemen.