Hoe kies je de juiste airco?

0

Met de zomermaanden voor de deur zoeken we straks allemaal meer de verkoeling op. Op vrije dagen kunnen we lekker een verfrissende duik nemen in de zee. Maar met al het thuiswerken wat steeds meer plaats vindt, is het ook wel fijn een gekoeld huis te hebben. Maar hoe kies je nou de juiste airco uit? Daar hebben wij wat handige tips voor. 

Verkoelen en verwarmen

Een airco unit kan de ruimte verkoelen of juist verwarmen. Een win-win situatie dus! Alle airco’s bestaan uit een binnen- en uit een buitendeel. Hierdoor kan de koele lucht verwarmd worden en juist weer andersom. Het is maar net wat je op dat moment nodig hebt. Tegenwoordige zijn er veel soorten, maten en vormen als het om airco’s gaat. Informeer jezelf vooraf daarom goed en ga na voor welke ruimte je graag een airco wilt aanschaffen. Ook de grote van de ruimte die je wilt verkoelen of verwarmen speelt daarbij een grote rol. 

Vaste airco systemen

Vaste airco systemen worden ook wel vaak een split unit airco genoemd. Dit airconditioning systeem wordt vaak gebruikt bij het verkoelen of verwarmen van zowel grote als kleine ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slaapkamer, kantoor maar ook een grote woonkamer kan dit type airco uitstekend verkoelen. Deze split unit airco systemen werken op basis van koelvloeistof en zorgen voor een prettige natuurlijke binnentemperatuur. Het verwarmen van de ruimte gebeurt door middel van een inverter warmtepomp. Het voordeel van het verwarmen van ruimtes met dit systeem is dat het vele male energiezuiniger werkt dan bijvoorbeeld een cv-ketel. Dat is nog eens mooi meegenomen!

Mobiele airco systemen of split unit systemen?

Naast de split unit airco systemen, zijn er ook mobiele airco systemen. Het grote voordeel hieraan is is dat je dit type kan verplaatsen van ruimte naar ruimte. Ook de installatie is eenvoudig en snel. Je hoeft alleen maar de steker in het stopcontact te stoppen en te zorgen dat de warme lucht via een buis het raam gemakkelijk kan verlaten. Verder is een mobiele airco goedkoper dan een split unit airco. De vaste airco systemen zijn wel een stuk stiller in het geluid. Een split unit airco heeft een geluid van maar 20 dB, dit is bij een mobiele airco al snel meer dan 60 dB. Verder kunnen mobiele airco systemen minder goed grotere ruimtes verkoelen door hun lage koelvermogen. Wil je dus een grotere ruimte verkoelen, ga dan voor een split unit airco. 

Voor welke vorm van airco je ook kiest, zorg dat deze goed aansluit op jouw persoonlijke wensen. Ga je een binnenkort een mobiele of een split airco kopen? Laat dan de verkoper goed weten voor welke ruimtes je deze wilt gaan inzetten. Zo weet je zeker dat je de juiste airco unit mee naar huis neemt.