Goed plakken is de kunst

0

Mede door de coronacrisis hebben de postbedrijven de handen vol gekregen. Steeds meer wordt er online gewinkeld en als gevolg hiervan worden postpakketjes heen en weer gestuurd. Het lijkt een ontwikkeling die niet meer te stuiten valt.

De vraag naar kartonnen dozen is dan ook toegenomen. Meestal betreft het verpakkingsdozen en post dozen. Ze bestaan in verschillende soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen. Ze dienen goed afgesloten te worden.

Verzendklaar maken

Dit lijkt heel simpel, maar het blijft toch een belangrijk aspect van het professioneel verzendklaar van je dozen, zeker als ze met de post meegaan. Voor het beste resultaat zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

De eerste vraag die je moet stellen is of het afsluiten met de hand of met de machine gebeurt. Je moet daarbij beseffen dat tape het beste plakt bij een minimale temperatuur van 15 graden. Het te beplakken oppervlak moet eigenlijk stofvrij en droog zijn. Wanneer het té koud is dan is er te veel vocht in de lucht en dit bemoeilijkt het plakken.

Met de hand werken betekent meestal met behulp van een pistool afroller. Let hierbij op dat je niet teveel druk op de tape zet om loslaten te voorkomen. Na het afrollen snijd je de tape met de aanwezige tanden. Druk hierna de tape nog goed aan voor het beste resultaat.

Met een machine kunnen er grote aantallen verwerkt worden. Bij machinaal gebruik is controle belangrijk evenals het juist aanbrengen van de plakrollen.

Verschillende zwaarte

Bij lichte pakketten onder de 20 kg is het zaak om over de hele lengte te plakken, bij de flappen. Bij iets zwaardere dozen tot aan 40 kg plak je het beste over de korte zijden, zo maak je ze het best klaar voor vervoer. Echt zware dozen beplak je aan de boven- en de onderkant.

De sterkt van het tape is natuurlijk ook van belang. De algemene regel is dat hoe zwaarder het pakket hoe dikker de tape. Bij kartonnen dozen is het raadzaam om kleefband dat gegomd is te gebruiken, zodat de tape en de doos één geheel gaan vormen.

De beste kwaliteit tape beschikt over een natuurlijke rubberlijm, deze hebben een hoge kleefkracht waardoor schommelingen in de temperatuur en vochtigheid niet voor problemen zorgen. Je kunt ook kiezen voor de goedkopere synthetische variant, maar de kwaliteit is dan wel minder.

Het opslaan van de verpakkingstape moet je ook met zorg doen. Het best is dit op kamertemperatuur, tussen de 18 en 25 graden, en het liefst op een zo droog mogelijke plaats.