Dit is het effect van de zon op jouw huid

0

We kunnen nu alleen nog maar dromen van de eerste zonovergoten dagen. Toch staat de lente voordat je het weet alweer om de hoek. De meeste mensen leven direct op van die eerste zonnige dagen. Eindelijk niet meer dat sombere weer, maar één en al genot. Lekker met z’n allen naar buiten en volop genieten. Maar wat voor effect heeft de zon eigenlijk op onze huid? Je hebt het misschien niet in de gaten, maar zodra de zon jouw huid raakt, starten er direct heel veel verschillende processen. Sommigen goed, anderen slecht. In dit artikel vertellen we je alles over het effect van zon op de huid. 

Verhoogde melanine aanmaak 


Heb je je wel eens afgevraagd waarom de huid donkerder kleurt in de zon? Dit heeft alles te maken met de aanmaak van melanine. Dit wordt direct in werking gezet zodra je huid in contact komt met de zon. Op de ene dag is dat meer dan de andere dag. Dit heeft vooral te maken met de kracht van de zon. De aanmaak van melanine zorgt er niet alleen voor dat de huid donkerder kleurt, maar ook dat de huid wat dikker wordt. Die verdikking is niet zichtbaar, maar is nodig om de UV-stralingen te blokkeren en de huid te weren. Op die manier beschermt het lichaam zich tegen bijvoorbeeld zonnebrand en op de lange termijn huidkanker. 

Om je huid wat extra te ondersteunen op zonovergoten dagen, is het belangrijk dat je voordat je naar buiten gaat altijd eerst een goede zonnebrandcrème opsmeert. Gebruik hierbij een kwalitatief merk zoals Clinique met een SPF van minimaal 30. Bouw de factor van de zonnebrand langzaam af tot 30 – indien gewenst. Net na de winter kan je huid nog weinig hebben. Deze moet eerst weer wennen aan de kracht van de zon. Daarom is het belangrijk om iedere dag korte tijd in de zon te zitten en zo jouw eigen beschermingsschild op te bouwen. Gebruik hierbij een zonnebrandcrème met een SPF van 50. 

Beschadigde huid door verwijding van de bloedvaten


Wist je dat je door te veel zonlicht ook vroegtijdig kan verouderen? Bij overmatige blootstelling aan de zon (zonder extra bescherming) zal de huid steeds verder beschadigd raken. Wanneer de huid beschadigd is geraakt, is dit goed te herkennen aan de huid die rood is gekleurd en pijn doet. Door blootstelling aan de zon zullen de bloedvaten verwijderen. Het duurt even voordat dit weer oplost en de stralingen werken tot die tijd gewoon door. Wanneer je dus uit de zon stapt zodra je ziet dat de huid rood kleurt, dan ben je eigenlijk al te laat. Dat is dan ook de reden waarom je na enkele uren pas de pijn voelt. De huid brandt steeds verder door. Er kan soms zelfs zwelling en blaasvorming optreden. 

Vitamine D aanmaak 


De zon heeft niet alleen een negatieve invloed op onze huid. Hier begint namelijk ook de aanmaak van vitamine D. Het is niet voor niets dat mensen zich in het voorjaar en de zomer over het algemeen gelukkiger voelen dan in de winter. Zeker op een zonovergoten dag. Wanneer de zon namelijk weer aan kracht wint, zal de huid vitamine D aanmaken. Dit is goed voor o.a. de tanden en de botten, maar studies wijzen ook uit dat ze kunnen bijdragen aan een beter humeur en zelfs als ‘medicijn’ voor depressies. Ook verhoogt het je immuunsysteem en dus ook de weerstand.