Zelf een houten tuinscherm plaatsen

0

Wanneer je lekker in de achtertuin zit, dan komen de tuin ideeën vaak al snel naar boven. Misschien denk je er wel over om een nieuw houten tuinscherm te plaatsen. Het is namelijk een goede oplossing om de tuin af te schermen, of een grens met de buren aan te geven. Doe dit natuurlijk wel in onderling overleg, zodat er na het plaatsen van het houten tuinscherm geen burenruzie komt. Misschien kunnen jullie zelfs de kosten delen. Voor het plaatsen van een element op een erfgrens moet toestemming gegeven worden door de buren. Wanneer blijkt dat jullie er samen niet uit gaan komen kan alsnog het houten tuinscherm worden geplaatst, maar dan wel minstens 50 centimeter van de erfgrens af. Zoals ik al aangaf kan je beter met de buren overleggen en samen eruit komen. Dit scheelt een ruzie en vaak kan het werk en onderhout van de houten tuinschermen gedeeld worden.

Maar hoe plaats je nou een houten tuinscherm?

Begin met het opmeten van de lengte. De lengte van de grond waar je het scherm wilt gaan plaatsen om precies te zijn. Vervolgens ga je online op zoek naar een mooie schutting en kies de juiste grootte. Sla vervolgens aan de uiteinden een paaltje in de grond, en span een lijn tussen deze paaltjes. Dit om te bekijken of alles waterpas geplaatst wordt. Begin met het plaatsen van de eerste paal. Zorgt ervoor dat de palen goed diep in de grond staan zorg dat deze minimaal 90 cm diep in de grond zit. Graaf het gat en vul dit met snel beton. Vervolgens boor je de gaten voor de schuttingdelen. Deze delen worden vaak in het midden van de palen geplaatst. Als het goed is en de schutting vooraf juist opgemeten is staat er een mooi houten tuinscherm.

Even voor het overzicht. Denk eraan dat een hardhouten tuinscherm altijd voorgeboord moet worden. Overleg eerst met buren of het plaatste van het tuinscherm akkoord is. Misschien kunnen jullie de kosten delen? Wanneer je de schutting gaat plaatsen kies dan voor het voorjaar, hoogseizoen of het najaar. Belangrijk is dat het droog weer is, anders lopen de gegraven gaten zo weer vol met water.