Welke type lekkages zijn er

0

Wanneer we het hebben over een lekkage, denken we vaak aan een lekkend dak. Dat is een goede gedachte want dat is een van de meest voorkomende typen lekkages. Er zijn echter nog veel meer soorten lekkages waar de Lekdetectiecentrale u mee kan helpen. In onderstaand artikel zullen we er enkele uitlichten.

Waterlekkages

De meest bekende lekkages zijn uiteraard waterlekkages. Het lek in het dak hebben we al kort benoemd. Wanneer een dak zijn langste tijd gehad heeft of slecht onderhouden is, kunnen er lekkages optreden. Het is dan zaak dat het dak gerepareerd of soms zelfs vervangen wordt. Daardoor kunt u weer jaren ongestoord van het dak genieten. Wanneer een lek in het dak lastig te herleiden is, bijvoorbeeld omdat de vochtplekken in het plafond heel erg verspreid zitten, kan het verstandig zijn om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Zij kunnen door middel van veel vakkennis en de juiste apparatuur al snel een lek opsporen en vervolgens vervangen.

Behalve een lek in het dak, kunnen er ook lekkages op andere plekken aanwezig zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lek in de kelder waardoor de kelder blank komt te staan. Of denkt u aan een lek in de CV ketel, afvoerleidingen, in het zwembad of in de dakgoot. Alles waar water doorheen stroomt, kan helaas lek raken. Lees hier hoe het werkt!

Warmtelek

Behalve water kan er ook nog iets anders weglekken. We hebben het dan bijvoorbeeld over warmte. Een warmtelek is een plek in de woning die onvoldoende geïsoleerd is, waardoor onnodig veel warmte verloren gaat. Een warmte lek kan lastig te identificeren zijn omdat u de warmte zelf niet ziet vertrekken. Een bekend symptoom is echter dat het vaak in de woning tocht, maar het kan ook duidelijk worden door een slecht opwarmen van de woning of een onprettig leefklimaat.

Het opsporen van een warmtelek is nagenoeg onmogelijk. Zelf kunt u niet zien waar de warmte naartoe gaat. Een specialistisch bedrijf heeft warmtemeters waarmee eenvoudig gezien kan worden waar het in de ruimte het koudst is. Op die plek gaat doorgaans de meeste warmte verloren. Door die plekken goed te isoleren of er op een andere manier voor te zorgen dat de warmte minder snel weggaat kan behoorlijk wat bespaard worden op de energierekening en wordt bovendien het wooncomfort sterk verbeterd. Het kan dus zeker geen kwaad om de woning eens goed te laten doorlichten.