Vissen op witvis

0

De meeste mensen hebben in hun leven weleens gevist. Je viste dan waarschijnlijk op witvis. Witvis is niet per se een witte vis, maar is wel licht van kleur. Het voordeel van witvis is namelijk dat je er geen dure spullen voor aan hoeft te schaffen. Ook heb je er geen speciale technieken voor nodig. Maar als je op witvis vist wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk vangen.

vishengel

De hengel

Als je vist op witvis kun je het beste met een vaste hengel vissen. Dit is enkel een hengel met tuigje (de lijndobber en de haak) en aas.  De hengel is natuurlijk niet echt vast, maar bestaat uit meerdere delen die je in- en uit elkaar schuift.

De 3 meest gebruikte vaste hengels:

  1. De oversteek hengel: hierbij steek je de delen van de hengel over het voorgaande deel.
  2. De insteek hengel: hierbij wordt het deel over het voorgaande deel geschoven.
  3. De telescopische vaste hengel: de delen schuiven van binnenuit in elkaar naar buiten.

De oversteek hengel is een van de populairste hengels en zijn verkrijgbaar tot zo’n 13 meter lang. Door met een vaste hengel te vissen maak je op een geschikte manier kennis met de hengelsport. Een nadeel van de vaste hengel is dat je niet ver van de kant kunt vissen. De dobber moet namelijk recht onder de hengeltop liggen. Hoe korter je hengel is, hoe dichter je op de kant vist.

De feederhengel

Bij het feedervissen wordt er gebruikt gemaakt van een feederhengel met molen. Met deze hengel kun je werpen, je vist dus niet dicht bij de kant. Als je de lijn in het water hebt gegooid zet je de lijn onder lichte spanning. Het enige nadeel is dat je bij deze lijn geen dobbel hebt, je ziet dus aan de top van de hengel of je beethebt. Ook zit er aan deze hengel een voerkorf waar je het voer in doet.  Omdat een molen aan deze hengel zit is deze hengel iets duurder om mee te beginnen. De kans op vangsten is echter wel groter dan met een vaste hengel.

De matchhengel

Omdat je met een vaste hengel met een dobber dicht bij de kant moet vissen, is er een andere hengel ontworpen. De matchhengel is een werphengel met een vismolen en is speciaal ontworpen om met lichte montages toch ver te kunnen werpen. De hengels zijn meestal tussen de 3,60 meter en 4,20 meter lang. Hiermee kun je goed struinend vissen. Dit is dat je de kant van het water goed afspeurt naar vis.

Vliegvishengel

Ook kun je vissen met een vliegvishengel. Het kiezen van deze hengel is per persoon verschillend omdat je eigenlijk de hele tijd met de hengel in beweging bent. De beste vliegvis hengels koop je bij Van Benthem.