Als je een idee of creatie bedacht hebt dan wil je natuurlijk niet dat iemand dit kopieert en er nog mee weg kan komen ook! Daarom is het verstandig om een i-DEPOT aan te vragen bij een merkenbureau. Het beste zou zijn als je kiest voor een i-DEPOT in combinatie met merkregistratie. Op deze manier bescherm je jouw idee of creatie optimaal tegen inbreuk!
Wat is een i-DEPOT precies?
Een i-DEPOT is een wettelijk bewijsmiddel dat jouw idee of creatie voorziet van een datumstempel, deze is door Europese rechters aanvaard. Een i-DEPOT moet je echter niet zien als een intellectueel eigendomsrecht en biedt ook niet dezelfde bescherming. Door het gebruik van een i-DEPOT kan je aantonen vanaf wel moment jouw idee of creatie echt bestaat. Dat is heel handig, want als iemand anders beweert dat hij/zij dat idee of die creatie gemaakt heeft, dan kan je met het i-DEPOT bewijzen dat dit niet klopt. Als je toch graag wilt genieten van merkenbescherming, dan kan je naast een i-DEPOT ook vragen naar merkregistratie bij een merkenbureau. Op deze manier kan je helemaal niets meer overkomen met jouw idee of bescherming.
Geheel of gedeeltelijk openbaar maken
Het is sinds een tijdje mogelijk om het i-DEPOT geheel of gedeeltelijk openbaar te maken. Er zijn een aantal verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een i-DEPOT openbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om investeerders of partners te vinden voor het uitwerken of het op de markt brengen van jouw idee of creatie. Het is echter heel belangrijk om rekening te houden met wat je precies openbaar wilt maken. Op het moment dat he later een octrooirecht wilt aanvragen bij een merkenbureau, kan het openbaar maken van het i-DEPOT kan namelijk de nieuwheid van jouw idee of creatie schaden. Dit wil je natuurlijk niet. Kort samengevat kan je dus met een i-DEPOT de mogelijkheid om bescherming te verkrijgen op basis van het octrooirecht verliezen.