Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs bekend gemaakt dat er in totaal in Nederland naar schatting nu 1,8 miljoen zonnepanelen zijn geplaatst. Samen zijn deze zonnepanelen goed voor zo’n 1,1 miljard kilowattuur aan groene stroom. Dit is voldoende stroom om meer dan 316.500 huishoudens een jaar lang te voorzien voor stroom. Toch is dit slechts zo’n 1% van het totale stroomverbruik in Nederland. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen de flinke groei van de afgelopen jaren doorzetten.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
Door er voor te kiezen je eigen zonnepanelen te laten installeren, ben je niet alleen milieubewust bezig, maar bespaar je op de lange termijn ook op je energierekening. Het installeren van zonnepanelen brengt aanvankelijk een aanzienlijke investering met zich mee, maar de zonnepanelen verdienen zich naar verloop van tijd vanzelf terug. Doorgaans bedraagt deze zogenaamde terugverdientijd 7 tot 10 jaar. Je begint dus direct met het besparen op de kosten van je stroomgebruik en na de terugverdientijd ben je dus in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, zonder dat er nog kosten tegenover staan afgezien van de jaarlijkse onderhoudskosten. Bovendien is het mogelijk om de btw over de aanschaf- en installatiekosten terug te vorderen en zijn er in sommige gemeentes subsidies voor te verkrijgen. Daarnaast is het ook mogelijk om het overschot aan energie dat de zonnepanelen produceren, terug te verkopen aan de energieleverancier.
Hoe kies ik een zonnepaneel?
Als je zover bent om zonnepanelen aan te schaffen is het van belang rekening te houden met een aantal factoren. De meest voor de hand liggende en ook één van de belangrijkste hiervan is het aantal zonnepanelen waar je voor kiest. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de afmetingen van je dak en het beschikbare budget, maar bovenal ook met je stroomverbruik. Het type zonnepaneel dat je kiest, speelt hier ook een rol in. Zo zijn er drie verschillende typen waaruit valt te kiezen: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Hiervan presteert de monokristallijn variant het best en is het rendement van de dunne film zonnepanelen het laagst. Dit is uiteraard ook terug te zien in de prijs. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt daarnaast ook gereflecteerd in de keurmerken en certificaten die er aan zijn toegekend. Ten slotte is het van belang om te kiezen voor het juiste type omvormer zodat de opgewekte stroom vervolgens in huis gebruikt kan worden.