Nadelen van een elektrische auto

0
nadelen van een elektrische auto

Het is steeds gangbaarder om in een elektrische auto te rijden. Er worden door de overheid veel voordelen geboden voor het rijden in een elektrische auto, omdat dit beter is voor het milieu. De impact op de klimaatverandering wordt hierdoor zoveel mogelijk beperkt. Echter zitten er ook veel nadelen aan het rijden in een elektrische auto. Deze worden in dit artikel op een rijtje gezet.

Duur in aanschaf

De prijsverschillen tussen een benzine auto en een elektrische auto zijn nog steeds erg hoog, ondanks dat dit verschil de laatste jaren al flink zijn terug gedrongen. De oorzaak voor dit prijsverschil is dat elektrische auto’s nog relatief nieuw zijn. Ook zijn de accu’s die in deze auto’s zitten erg duur.

Minder geschikt voor lange afstanden

Op een volle tank benzine kan je al snel 400 kilometer rijden of meer, afhankelijk van de grootte van je tank. De actieradius van een elektrische auto ligt vaak niet hoger dan 200 kilometer. Dit is meer dan de helft minder dan een auto die op benzine rijdt. Als je dus veel lange afstanden moet rijden, is een elektrische auto minder geschikt.

Opladen

In plaats van te stoppen bij een benzinepomp en de tank weer vol te gooien, ben je bij een elektrische auto afhankelijk van een laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld een laadpaal van Reith Power zijn. Het volladen van een auto duurt beduidend langer dan het voltanken van de auto met benzine. Tegenwoordig bestaan er wel snelladers, maar dan sta je toch minimaal een half uur te wachten. Niet heel praktisch dus als je een dagje weg wil.

Laadpalen zijn schaars

Op openbare plekken zijn laadpalen nog erg schaars. Vaak zijn er maar enkele plekken beschikbaar voor een elektrische auto. Als deze dus al bezet zijn, heb je pech. Om er zeker van te zijn dat je thuis de auto altijd kan opladen, ben je al verplicht om een eigen laadpaal aan te schaffen. Dit loopt ook weer op in de kosten. Ook moet je er rekening mee houden dat de energierekening hierdoor omhoog gaat, omdat de stroom natuurlijk wel betaald moet worden.

Het hebben van een elektrische auto heeft wel degelijk voordelen, maar levert ook veel nadelen op. Uiteindelijk is het belangrijk om de voordelen tegen de nadelen op te laten wegen, om vervolgens een weloverwogen keuze te maken.