Je eigen hardhouten boomstamtafel maken

0

Een tafel in de winkel kopen is natuurlijk heel makkelijk. Je zoekt er een uit, laat ‘m bezorgen en klaar ben je. Wil je nou iets aparts, volledig naar je eigen smaak, of heb je simpelweg niet een heel groot budget, dan is het zelf maken van een tafel ook een optie. Wel zijn er een aantal belangrijke aandachtspuntjes waar je op moet letten tijdens het maken van bijvoorbeeld een goedkope boomstamtafel.

Het stappenplan

Allereerst ga je bepalen van welke houtsoort je de tafel wil maken. Er zijn talloze houtsoorten te krijgen. Deze hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en uitstraling, en dus is dit geheel aan te passen aan jouw smaak. Wanneer je het echt helemaal zelf wil doen kan je er altijd voor kiezen de bomen zelf te kappen. Voordat je het hout kan gaan gebruiken voor bewerking moet het volledig gedroogd zijn. Dit kan best een tijdje duren dus het is zaak dat je op tijd begint en hier rekening mee houdt. Zorg daarnaast ook voor een goed ontwerp van de tafel. Het moet duidelijk zijn hoe de tafel uiteindelijk moet worden, en hoe deze in elkaar zit. Bereken vervolgens hoeveel materiaal je nodig hebt en schaf dit aan. Zorg dat je altijd ruim inkoopt zodat je nooit halverwege te kort komt. Vaak kunnen overige producten na de tijd nog geretourneerd worden mocht je over hebben.

 

Kies je met een ontwerp met een tafelblad van losse planken? Zorg dan dat je balken neerlegt en hier een voor een de planken op lijmt. Zet ze na het lijmen vast met lijmklemmen zodat dit goed en stevig hecht. De lijm die er vervolgens bovenuit komt haal je gemakkelijk weg met een verfkrabber. Hierna kan je voorzichtig beginnen met het er af slaan van de balken. Wil je een ronde tafel? Zaag dan nu met een decoupeerzaag een mooie cirkel. Plaats vervolgens het onderstel er onder en klaar ben je.