Een passende uitvaartverzekering voor iedereen

0
een passende uitvaartverzekering voor iedereen

Een uitvaartverzekering sluit je niet voor jezelf af, maar voor je naasten. Het helpt namelijk jouw nabestaanden met het organiseren en/of financieren van jouw begrafenis of crematie, waardoor zij minder zorgen hebben in een moeilijke tijd. In Nederland zijn er 11 organisaties waar je een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Ben jij benieuwd wat de verschillen zijn en wat de beste uitvaartverzekering voor jou kan zijn? Lees dan snel verder!

 

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Bij iedere uitvaartverzekeraar kun je kiezen uit drie verschillende soorten verzekeringen: de naturaverzekering, de kapitaalverzekering en de combinatieverzekering. Per verzekeraar kan de maandelijkse premie verschillen en de voorwaarden verschillen. We leggen de verschillende verzekeringen voor je uit.

 

De naturaverzekering

Als je kiest voor een naturaverzekering, krijgen de nabestaanden uitbetaald in natura. Dit betekent dat er geen geldsom wordt uitkeert maar een pakket met diensten en producten. Met behulp van deze diensten en producten kunnen de nabestaanden de uitvaart organiseren, zonder dat ze nog dingen moeten regelen, zoals het vinden van een begrafenisondernemer.  Een nadeel van deze verzekering is dat de keuzevrijheid wat beperkter is. Als de nabestaanden iets willen dat niet binnen het pakket valt, dan is dat voor eigen rekening.

 

De kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is het tegenovergestelde van een naturaverzekering. De nabestaanden krijgen namelijk een geldbedrag uitgekeerd, maar er zijn geen diensten of producten waar ze uit kunnen kiezen. Hierdoor hebben de nabestaanden alle keuzevrijheid, maar moet er nog wel veel geregeld worden. Een nadeel van een kapitaalverzekering is dat het uitgekeerde bedrag niet voldoende is voor de uitvaart, waardoor de nabestaanden alsnog een deel uit eigen zak moeten financieren.

 

De combinatieverzekering

De combinatieverzekering, is het beste van beide werelden. De nabestaanden krijgen bij deze variant namelijk zowel een geldbedrag, als een pakket met producten en diensten. Op deze manier worden alle zorgen uit de nabestaanden ontnomen, waardoor zij kunnen focussen op het afscheid nemen. Doordat er sprake is van een combinatieregeling, zijn er geen nadelen voor nabestaanden bij deze verzekering.

 

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Alhoewel alle uitvaartverzekeraars dezelfde soort verzekeringen aanbieden, is er toch sprake van een prijsverschil. Dit komt door een aantal verschillende factoren:

  • De voorwaarden van de verzekeraar
  • De hoogte van het verzekerde bedrag
  • De maandelijkse premie
  • De leeftijd van het afsluiten

 

Om te achterhalen wat voor jou de beste keuze is, is het raadzaam om de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken. Dit kun je per verzekeraar uitzoeken, maar het is eenvoudiger om dit via een online vergelijkingstool te doen. Het voordeel van een online tool, is dat je in één oogopslag alle opties voor je ziet en wat de kosten daarvan zijn.

 

Voordat je begint te vergelijken, is het raadzaam om eerst met jezelf na te gaan, welk soort uitvaartverzekering het beste bij jou en jouw nabestaanden past. Vervolgens bedenk je wat de uitvaart maximaal mag kosten. Gemiddeld gezien kost een uitvaart tussen de €8000 en €12000. Begrafenissen zijn over het algemeen duurder dan crematies, waardoor €8000 aan de krappe kant is. Houd hier dus rekening mee, voordat je een uitvaartverzekering afsluit.