De Chinese horoscoop: de Rat

0

Net zoals de westerse astrologie kennen ze in de Chinese astrologie 12 dierenriemtekens. In tegenstelling tot de westerse astrologie is in de Chinese astrologie niet afhankelijk van de maand waarin je geboren bent maar van het jaar waarin je geboren bent.

In de Chinese astrologie kennen we 12 dierenriemtekens. Deze zijn:

 • Rat
 • Os
 • Tijger
 • Konijn
 • Draak
 • Slang
 • Paard
 • Geit
 • Aap
 • Haan
 • Hond
 • Varken

Na een cyclus van 12 jaar (een Groot Jaar) begint de cyclus opnieuw. Deze 12 jaar wordt bepaald door de tijd die de planeet Jupiter nodig heeft om een omwenteling door de dierenriemtekens te maken. Er zijn 5 Grote Jaren die samen een grote cyclus vormen van 60 jaar. Na voltooiing start er een nieuwe grote cyclus. In de Chinese astrologie wordt hierbij gebruik gemaakt van de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. In de westerse astrologie zijn dit er overigens 4, daarin erkennen we Metaal niet als essentieel element.

In dit artikel zullen we bekijken wat de Chinese astrologie gesternte Rat zo bijzonder maakt en wat de kenmerken die erbij horen zijn.

De geboortejaren

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer een Rat precies geboren is. Misschien ben je zelf een Rat of ken je iemand die een Rat is.

24 jan. 1936 t/m 10 febr. 1937 (Vuur-Rat)

10 febr. 1948 t/m 28 jan. 1949 (Aarde-Rat)

28 jan. 1960 t/m 14 febr. 1961 (Metaal-Rat)

15 febr. 1972 t/m 2 febr. 1973 (Water-Rat)

2 febr. 1984 t/m 19 febr. 1985 (Hout-Rat)

19 febr. 1996 t/m 6 febr. 1997 (Vuur-Rat)

7 febr. 2008 t/m 25 jan. 2009 (Aarde-Rat)

25 jan. 2020 t/m 11 febr. 2021 (Metaal-Rat)

11 febr. 2032 t/m 30 jan. 2033 (Water-Rat)

Zoals je ziet is aan ieder geboortejaar van de Rat een element gekoppeld. Zo heb je een cyclus van 60 jaar voordat er weer een nieuwe Vuur-Rat geboren wordt.

Wat ook opvallend is, is dat er telkens op een nieuwe datum gestart wordt. Dit is het begin van het Chinese nieuwjaar volgens de Chinese kalender. De start van het Chinese nieuwjaar is afhankelijk van de stand van de maan en start daarom ieder jaar op een andere datum. Het Chinese nieuwjaar valt ergens in de periode eind januari en begin februari.

Over de Rat

Volgens de legende was het Boeddha die een wedstijd organiseerde voor dieren om te bepalen welke dieren in de Chinese dierenriemreeks opgenomen zouden worden. De snelste dieren verdiende een plekje. Er waren geen spelregels afgesproken waardoor slimme dieren ook een plekje in de dierenriem wisten te veroveren, zonder dat ze perse de snelste waren.

Volgens de overleving was het de Rat die als eerste bij Boeddha aankwam. De Rat wordt gekenmerkt door een creatieve geest en is erg intuïtief. Met zijn snorharen is een Rat prima instaat om situaties en personen aan te voelen. Iets waar de Rat in het dagelijkse (liefdes)leven en in de werkomgeving handig gebruik van weet te maken. Het is voor een Rat dan ook belangrijk om naar het gevoel te kunnen luisteren en erop te kunnen vertrouwen.

Een Rat is intelligent en beschikt over een grote woordenschat waar hij handig gebruik van weet te maken. Bijvoorbeeld om zijn zin te krijgen of iets anders voor elkaar te krijgen, dit in samenspel met zijn grote overredingskracht. Door zijn intelligentie en zijn goede gevoel weet een Rat snel te schakelen en zich aan te passen aan de situatie of de mensen om hem heen.

Heb je een eerlijke mening over iets nodig? Vraag het dan de Rat. Een Rat is als geen ander instaat je een eerlijk en objectief antwoord te geven. Mocht je vermoeden dat een Rat je niet het hele verhaal verteld dan doet hij of zij dat waarschijnlijk om je in bescherming te nemen. De Rat weet namelijk ook als geen ander aan te voelen dat het soms beter is niet voor de 100% eerlijk te zijn. Om de ander niet onnodig te kwetsten bijvoorbeeld. Humor is hierin het geheime wapen van de Rat. Mocht de waarheid te hard zijn voor de ontvanger van de boodschap dan zal de Rat hier een sausje van humor overheen weten te gieten om de boel luchtig te houden. En om te voorkomen dat dingen uit de hand lopen en escaleren.

Al deze eigenschappen maken van de Rat een goede teambuilder en teamplayer. De Rat weet zich aan te passen aan de samenstelling van het team en weet mensen bij elkaar te brengen.

Dankzij zijn intelligentie heeft de Rat brede interesses. Een Rat houdt dan ook niet van eentonigheid. Het is dan ook niet ongewoon dat een Rat vaak van baan wisselt gedurende zijn carrière. Alleen een werkomgeving die voldoende afwisseling en uitdaging weet te bieden zal een Rat voor langere tijd aan zich weten te binden.

In de liefde is het net zo. Alleen een partner die interessant weet te blijven voor de Rat zal deze aan zich weten te binden. Hierbij is het belangrijk de Rat nieuwsgierig te houden en af en toe op het verkeerde been te zetten. Dit prikkelt de Rat en maakt hem nieuwsgierig. Deze nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat de Rat nieuwe dingen aan zijn partner wilt ontdekken.

Een Rat mag dan wel een gevoelsmens zijn, dit neemt niet weg dat een Rat ook van geld en bezittingen houdt. Een Rat is dan ook zuinig op het geen hij of zij bezit.

Als minnaar staan Ratten erom bekend dat ze vurig en gul zijn. Met een Rat als partner zal je dan ook niets tekort komen.