De beste manier om je muur te behangen

0

Ben je opzoek naar een nieuwe sfeer in je woning, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een nieuwe kleur op de muur of aan behang. Er zijn zoveel verschillende soorten behang, dat je eigenlijk wel iedere sfeer in je woning kunt krijgen. Met deze tips doe je misschien inspiratie op en krijg je een idee over hoe je op de juiste manier je muren kunt behangen.

De structuur van je muur

Om het beste uit je behang te halen, is de juiste ondergrond heel belangrijk. De muur waarop je het belang gaat aanbrengen moet glad en droog zijn. Bevat de muur gaatjes? Dan is het belangrijk om de muur eerst te egaliseren. Hierdoor maak je de gaatjes dicht en maak je de muur vlak om de juiste ondergrond voor je behang te creeëren. Zorg er dus ook voor dat je muur droog en ook stofvrij is. Wanneer je muur stoffig is en je brengt de lijm aan, dan pakt de lijm voornamelijk op de stof en werkt het dus niet goed.

Zo breng je het behang aan

Nu je weet wat de stappen zijn die je moet volgen voordat je daadwerkelijk je behang kunt plakken, is het nog belangrijk om te weten welk soort lijm je moet gebruiken. Dit kan namelijk per behang verschillen, dus het is belangrijk dat je hier weet van hebt. Er bestaat bijvoorbeeld croco behang. Dit is zeer stevig behang, waardoor de structuur van de muur ook minder snel te zien is. Toch is het nog steeds belangrijk om je muur goed voor te bereiden op het behang, dus om nog steeds de eerstgenoemde stappen te volgen. Breng de lijm aan op de muur, maar maak de rug van het behang ook vochtig. Het vocht moet eerst intrekken in het behang voordat je deze op de muur kan hangen. Mocht je eventueel lijm morsen, dan kun je dit met lauw water direct van het behang verwijderen. 

Creëer de juiste sfeer

Doordat er zoveel verschillende soorten behang zijn om uit te kiezen, kan de keuze ook lastig worden. Bedenk dus van tevoren een beetje welke kant je met het behang op wil. Wil je het rustig houden of wil je de muur eruit laten springen door gebruik te maken van een eyecatcher. Iets wat je vaak voorbij ziet komen is bladeren behang. Ook van dit soort behang is de keuze weer erg groot, dus kun je je alsnog onderscheiden van alle andere wanden die ook al over bladeren behang beschikken. Je kunt met bladeren behang een hele specifieke sfeer in je huis creeëren, mocht je hiernaar opzoek zijn. Bladeren behang is vanzelfsprekend groen van kleur, dus je kunt ervoor kiezen om deze kleur ook weer in andere elementen in je huis terug te laten komen. Ook kun je een andere kleur kiezen die goed kan met groen, denk bijvoorbeeld aan de kleur okergeel.