Alles weten over bloed en DNA

0

Wil jij wat meer weten over je bloed? Lees dan dit artikel Bloed zorgt voor de transport van zuurstof en het afvoeren de koolstofdioxide en warmte. Het bloed wordt in ons lichaam rondgepompt door het hart. Wij mensen hebben een zogenaamd gesloten systeem. Dit systeem bestaat uit slagaders, adres en haarvaten. De mens is trouwens niet de enige met zo’n systeem. Ook reptielen, vogels en amfibieën en alle andere zoogdieren (naast de mens).

Het verschil tussen een bloedtest en speekseltest bij een vaderschapsonderzoek

Wisten jullie dat voor 1980 alleen een bloedtest vaderschap kon vaststellen wie de biologische vader was van een kind? Pas na 1980 kwam het DNA-onderzoek opzetten, en is nu de belangrijkste factor om de onzekerheid weg te namen van het kind en biologische vader. Het is zeer nauwkeurig en daarom ook zeer populair om volgens een DNA-onderzoek de vaderschapstest te doen.

bloed en dna

Dieren en bloed

Er zijn ook dieren die een ander circulatie systeem hebben waarbij de ademhaling en zuurstofvoorziening niet via het bloed wordt gedaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij insecten. Insecten maken gebruik van een gelige vloeistof dat met een mooi en moeilijk woord ook wel hemolymfe heet. Deze hemolymfe heeft een vergelijkbare functie van bloed.
Laten we het in dit artikel houden bij het bloed van de mens. Het bloed van mensen bestaat uit diverse cellen en deeltjes. Het bloed bestaat in grote lijnen uit 3 verschillende typen cellen die worden gereguleerd door de myeloïde progenitorcel. Het bloed bestaat uit:

Rode bloedcellen

De rode bloedcellen zorgen voor de transport van het zuurstof in het bloed. Dit gebeurt door het eiwit dat luistert naar de naam hemoglobine. De wetenschappelijke naam van rode bloedcellen is erytrocyten.

Witte bloedcellen

Aan de andere kant heb je de witte bloedcellen. Die komen in diverse varianten. Te weten: Monocyten, Basofiele granulocyten, eosinofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten. In het kort de funcites van de witte bloedcellen.

Monocyten

Monocyten zijn onderdeel van het immuunsysteem. Het voorkomt dat wij ziek worden. Zodra er geïnfecteerd weefsel in het bloed komt zorgen monocyten dat wij er last van krijgen.

Basofiele granulocyten

De belangrijkste stof in basofiele granulocten is histamine. Naast histamine zitten hier ook nog andere zogenoemde mediatoren opgeslagen. Deze stoffen kunnen de ontstekingsreactie op gang brengen.

Eosinofiele granulocyten

Eosinofiele granulocyten. Een hele mond vol om het hardop uit te spreken. Deze witte bloedcellen worden gekenmerkt door grote korrels in het cytoplasma die een oranje kleur hebben. Dit is goed te zien door een microscoop. De eosinofiele granulocyten zorgen voor het vernietigen van parasieten. Ze hechten zich aan de parasiet en beschadigen daarna de celwand. Dit gebeurt door middel middel van oxidatieve reacties.